Ви не знали про це, і тому псуєте випічку: чим сода відрізняється від розпушувача
- Автор
- Дата публікації
- Автор
Як правильно використовувати розпушувачі тіста
Почався сезон ароматної випічки. Для гарбузового кексу та інших видів випічки застосовують або соду, або розпушувач для тіста. Втім, мало хто знає, яка між ними різниця.
Між тим, вона дуже суттєва і її розуміння має вагоме значення для якості випічки. Про це розповіла кулінарна блогерка Дарина Іванова під ніком eatme_daily.
Яка різниця між содою та розпушувачем?
Сода — це хімічна речовина, гідрокарбонат натрію або ж бікарбонат натрію. Коли вона вступає у реакцію з кислим середовищем, сода розпадається на воду, сіль та вуглекислий газ. Саме вивільнення вуглекислого газу розпушує тісто та надає йому пористості.
Розпушувач же, в свою чергу — це суміш соди, кислоти та третього інгредієнту, який не грає ролі у хімічній реакції. Зазвичай це крохмаль або борошно. Тут виробник підбирає пропорцію так, щоб вся сода провзаємодіяла з всією кислотою і не було залишків чогось одного. З розпушувачем помилки бути не може, адже він буквально гасить сам себе. З содою ж виникають непорозуміння.
Як правильно додавати соду у тісто?
Розпушує тісто не сама сода, а саме її реакція з кислотою. Тому кулінари перед додаванням гасять соду, але це не дуже правильний підхід. Річ у тім, що так реакція "розпушення" відбувається у ложці, замість того, щоб відбуватися у тісті.
Найкращим рішенням буде змішати оцет з вологими компонентами, а соду — з сухими. Тоді при змішанні цих двох сумішей відбудеться реакція, і всі її хімічні наслідки залишаться безпосередньо у тісті.
Розуміння процесів розпушення наблизить вас до успіху у випіканні. Також ми розповідали, як правильно варити макарони.