Чому курячі яйця різного кольору: відповідь вас може здивувати

Читать на русском
Автор
2062
Виявляється, користь яєць не залежить від їх кольору Новина оновлена 14 жовтня 2021, 19:42
Виявляється, користь яєць не залежить від їх кольору. Фото Відкриті джерела

Побачивши птицю, можна відразу вгадати, якого кольору яйця вона несе

Багато дітей, як, втім і їхні батьки, задаються питанням: чому курячі яйця різного кольору? І якщо вже вони різняться, то які корисніші і смачніші?

Відповідь на настільки популярне питання досить проста, а озвучив її популяризатор науки і дитячий письменник Олександр Толмачов на Інстаграмм-сторінці detlektor.

Цікаво, що колір шкаралупи пташиного яйця залежить від забарвлення самого птаха. Виявляється, білі кури, качки та гуси несуть білі яйця. Цесарки і кури темного кольору — коричневі, а індички і перепела — плямисті яйця. Смакові та поживні якості яєць від кольору шкарлупи зовсім не залежать, як багато хто помилково вважає.

Коричневий колір надає яйцям пігмент протопорфирин — у темних курей його виробляється більше, ніж у світлих.

До слова, деякі люди вважають, що жовток коричневих яєць більш яскравий, проте це всього лише міф: насиченість жовтка, як і міцність самого яйця залежить від віку птиці та її харчування. Чим вона старша, тим тендітніші шкаралупа і блідіший жовток.

Раніше "Телеграф" представив відповідь на одне з найпопулярніших дитячих запитань: чому трава зелена і як правильно це пояснити дитині.