Google присвятив дудл Дзігоро Кано: що відомо про творця дзюдо

Читать на русском
Автор
161 рік від дня народження майстра бойових мистецтв Дзігоро Кано
161 рік від дня народження майстра бойових мистецтв Дзігоро Кано. Фото Скриншот

Дзігоро Кано є засновником першої школи дзюдо у 1882 році

У четвер, 28 жовтня, пошуковик Google, який 27 вересня відсвяткував свої 23 роки, присвятив новий Doodle, ілюстрований художницею з Лос-Анджелеса Синтією Юань Ченг, японському "батьку дзюдо" професору Дзігоро Кано у його 161-й день народження. Назва японського бойового мистецтва — дзюдо — означає "м’який шлях", і воно побудоване на таких принципах, як справедливість, ввічливість, безпека та скромність. Кано бачив у бойовому мистецтві спосіб об’єднувати людей, навіть кидаючи супротивників на килим.

Народився Дзігоро Кано у 1860 році у місті Міказі (нині частина Кобе). У 11 років переїхав до Токіо зі своїм батьком. Хоча в школі він був відомий як вундеркінд, Дзигоро був фізично слабкий і не виділявся гарною статурою, що давало привід для знущань з боку його однолітків.

Дзігоро Кано
Кано у дитинстві (праворуч)

Щоб набратися сил, він вирішив вивчити бойове мистецтво джіу-джитсу. Під час навчання в Токійському університеті він познайомився з майстром дзю-дзюцу та колишнім самураєм Фукуда Хатіносуке, у якого пройшов перше серйозне навчання.

Дзюдо вперше з’явилося світ під час спарингу по дзюдзюцу. Вилучивши найнебезпечніші техніки, що використовуються в дзю-дзюцу, він створив "Дзюдо", безпечний та спільний вид спорту, заснований на особистій філософії Кано Сейреку-Дзе (максимально ефективне використання енергії) та Дзіта-Кей (взаємне процвітання себе та інших). У 1882 році Кано відкрив своє власне додзе (зал бойових мистецтв), Інститут дзюдо Кодокан у Токіо, де він продовжував розвивати дзюдо протягом багатьох років. Він також привітав жінок у спорті у 1893 році.

Дзігоро Кано
Дзігоро Кано (праворуч) та його учень, Кюдзо Міфуне (ліворуч)
Дзігоро Кано

Кано став першим азіатським членом Міжнародного олімпійського комітету (МОК) у 1909 році, а в 1960 році МОК затвердив дзюдо як офіційний олімпійський вид спорту.

Дзігоро Кано
Засновник дзюдо Дзігоро Кано

Помер Дзігоро Кано у віці 77 років від запалення легенів 4 травня 1938 року.

Дзігоро Кано
Статуя Кано Дзігоро біля інституту Кодокан у Токіо

Раніше Google присвятив Doodle українському спортсмену-богатирю Івану Піддубному.