День святого Миколая 2021: що не можна робити у це свято, традиції

Читать на русском
Автор
2385
День святого Миколая в Україні люблять та шанують
День святого Миколая в Україні люблять та шанують. Фото kor.ill.in.ua

Свято на честь Миколи Чудотворця відзначають 19 грудня

Цієї неділі, 19 грудня, православні християни відзначають День святого Миколая Чудотворця — улюбленого свята всіх дітей. Цього дня прийнято залишати подарунки під подушкою для тих, хто протягом року поводився добре.

Святитель Миколай прославився як великий угодник Божий, тому в народі його зазвичай називають Миколою Угодником. Він вважається покровителем моряків, мандрівників, знедолених, дітей та студентів.

"Телеграф" розповідає про головні традиції, заборони та прикмети Дня святого Миколая — свята, яке щороку відзначається 19 грудня.

Головні заборони на Миколи Чудотворця

  1. Лихослів’я, сварки та суперечки на 19 грудня є найбільшою забороною. Краще приділити час добрим справам, побути з сім’єю та наповнити день радістю.
  2. Домашні турботи — прибирання, прання і т.д. — теж краще відкласти на інший день, а на Миколая сходити до церкви та помолитися.
  3. Заборонено брати до рук голку або ножиці, також не радять шити, вишивати, чи різати.
  4. На Миколая не можна давати нікому гроші у борг. За повір’ям, разом з грошима у вас можуть позичити все щастя й удачу, а от віддавати борги 19 грудня дозволяється.
  5. Стосовно заборон у їжі, то на День святого Миколая все ще триває Різдвяний піст і тим, хто його дотримується, не можна вживати м’ясо, яйця та молоко, однак дозволяється їсти рибу.

Традиції на святого Миколая 19 грудня

Найпрекрасніша традиція на святого Миколая — подарунки для дітей, які необхідно покласти під подушку ще вночі, щоб на ранок потішити малюків. До речі, її перейняли і дорослі, які теж у цей день залишають один одному подарунки, щоб додати собі святкового настрою.

На Миколая віряни обов’язково йдуть до церкви, щоб помолитися святому угоднику і попросити про добробут і здоров’я. Зазначимо, що Миколай Чудотворець є покровителем дітей, моряків та мандрівників.

Це свято в Україні люблять та шанують, тому у містах часто влаштовують гуляння та ярмарки з різноманітними смаколиками. Традиційними для 19 грудня є медові пряники, які часто називають "миколайчиками". Зазвичай їх випікають у формі дідуся в кожусі, але можна зустріти й у формі янгола, зірки, сонечка, півмісяця, півників, коників.

Коли кладуть подарунки на День святого Миколая

День Святого Миколая відзначають 19 грудня, але про подарунки потрібно подбати за кілька днів до цього.

Під подушку діткам подарунки ховають у ніч із 18 на 19 грудня. До речі, необовʼязково ставити подарунки саме під подушку. На випадок, якщо коробка з подарунком громіздка, її можна покласти під ялинку, встановлену в будинку, або поруч з ліжечком дитини.

Народні прикмети на Миколая

  • Якщо 19 грудня з’явився іній — наступний рік буде багатим на врожай.
  • Морозний і сонячний день на Миколая навпаки віщує неврожай у наступному році.
  • Скільки снігу випаде на Миколая — стільки навесні виросте трави.
  • Яка погода на Миколу Зимового — такої чекайте і на Миколу Весняного (22 травня).

Раніше "Телеграф" писав, які ще церковні свята відзначатимуть у грудні 2021 року.