Зимове сонцестояння 2021: заборони та важливі ритуали

Читать на русском
Автор
1530
21 грудня на землю опустилася найдовша ніч на рік
21 грудня на землю опустилася найдовша ніч на рік. Фото sde.in.ua

2021 року день зимового сонцестояння припадає на дзеркальну дату

Земля зустріла черговий день зимового сонцестояння. Дата, коли ніч є найдовшою за всю холодну пору року, припадає на 21 грудня.

Згідно з інформацією видання "Marie Claire", цей день слід провести як годиться, адже він має свої традиції, передає "Телеграф".

Трохи конкретики

День зимового сонцестояння 2021 фото 1

21.12.2021 — остання дзеркальна дата року, який минає. Саме на цю добу припадають найкоротший день і найдовша ніч холодної пори року. Зазначимо, що ця дата постійно зміщується та може припасти на будь-який день із 20 по 22 грудня.

Серед давніх слов’ян зимове сонцестояння було в глибокій пошані, адже вони вважали, що цієї доби між світом живих і світом мертвих відкривається спеціальний міст.

Не дарма стародавні кельти та інші німецькі народи з давніх-давен відзначали цієї ночі один із шабашів — Йоль. Це свято називали "серединою зими".

Традиції дня сонцестояння

День зимового сонцестояння 2021 фото 2

Вважається, що 21 грудня ноосфера особливо чутлива до побажань та уподобань людей. Тому уважно стежте, що ви робите, думаєте та як виглядаєте.

Найкраще в день сонцестояння:

  • загадати гарне бажання, щоб воно змогло таки здійснитися;
  • утриматися від того, щоб бажати іншим зла (щоб воно не повернулося у більшому обсязі);
  • не займатися надто активними чи неймовірно важливими справами;
  • не залишатися надовго одному, але й не долучатися до галасливих компаній;
  • прикрасити до Нового року та Різдва ялинку, а також будинок;
  • провести ритуал очищення — просто прийняти розслаблюючу ванну з аромамаслами та морською сіллю (найкраще при свічках).

Що слід знати про Йоль?

День зимового сонцестояння 2021 фото 3

У день зимового сонцестояння Йоль починається, щоб продовжитися ще протягом 13 ночей. Вважалося, що ранок після найдовшої ночі року є символом відродження. Тому світанок зазвичай зустрічали всією великою родиною.

Житло кельти найчастіше прикрашали за допомогою ялинових гілок та вінків. При цьому з Йоля до Різдва "перекочували" традиційні червоні та зелені кольори.

Зазвичай цього дня слід роздати всі борги, добре прибратися у квартирі й мати хороший запас їжі — щоб працювати менше протягом інших 13 днів.

У Йоль треба намагатися тримати негативні емоції під контролем, щоб не розгнівати богів, які, згідно з повір’ями, планують у це свято весь наступний рік.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав про те, чого в жодному разі не варто робити у День Святого Миколая. Також ми писали, звідки взялася традиція ховати подарунки під подушки.