Коли Китайський Новий рік 2022: точна дата та традиції святкування

Читать на русском
Автор
Китайський Новий рік у перекладі називається Свято весни
Китайський Новий рік у перекладі називається Свято весни. Фото pinterest.com

Чорний Водяний Тигр "вступить" у свої обов’язки лише у лютому 2022-го року.

Начебто новий 2022-й рік уже настав, проте покровитель року — Чорний Водяний Тигр у свої права ще не вступив. Білий Металевий Бик, який був покровителем 2021 року, передасть "управління" Тигру лише після Китайського Нового року.

"Телеграф" розповідає, коли відзначається Китайський Новий рік, про його історію та традиції святкування.

Китайський Новий рік 2022: дата

За китайським календарем рік Тигра настане 1 лютого 2022 року, і відзначатимуть китайці не 2022-й, а 4720-й рік.

Також варто зазначити, що дата свята не постійна і залежить від місячного календаря. Свято відзначається в день другого молодика після дня зимового сонцестояння, яке припадає на 21 грудня.

Китайський Новий рік 2022: історія

Згідно з китайською міфологією, на початку кожного нового року до всіх будинків приходить чудовисько Нянь, яке пожирає худобу, зерно, харчові припаси, а іноді людей, особливо дітей. Китайці вірять, що від монстра захищає червоний колір, тому в день китайського Нового року скрізь розвішуються червоні ліхтарики, візерунки з червоного паперу та запускають у небо червоні вогні – феєрверки.

Китайский Новый год 2022

Китайський Новий рік 2022: традиції

Традиції святкування Нового року у Китаї теж суттєво відрізняються від святкування "стандартного" Нового року. На час свята в країні оголошуються офіційні вихідні, які у 2022 році припадають на період з 31 січня по 6 лютого.

Китайский Новый год 2022
Святкові гуляння зазвичай тривають 16 днів з 31 січня (Напередодні Нового Року) до 15 лютого (Свято Ліхтарів).

Зміна року у Китаї відзначається з особливим розмахом. Китайці вірять, що добрий початок року означатиме успіх весь наступний рік. Зустрічати Новий рік прийнято в сімейному колі, а в решту днів заведено приходити в гості до друзів та сусідів. На святковий стіл подають страви з м’яса та птиці, а також пельмені.

Кожна вулиця і кожен будинок прикрашаються в червоний колір, який є головним кольором свята, адже вважається, що він приносить удачу та відганяє злих духів.

Китайский Новый год 2022
Оскільки 2022 рік Тигра, то серед прикрас повинні бути і фігурки тигра.
Китайский Новый год 2022
Завершують святкування Нового року Святом ліхтарів, у яке всі сім’ї возз’єднуються за урочистою вечерею.

Раніше астролог розповів, що найбільше за рік Чорного Водяного Тигра пощастить чотирьом знакам Зодіаку. Хто опинився у списку щасливчиків – дивіться у нашому попередньому матеріалі.