У мережі показали заборонені фото реального життя в СРСР

Читать на русском
Автор
13531
Як жилося в СРСР простим людям
Як жилося в СРСР простим людям. Фото mirovich.media

Блогер вирішив нагадати, як в колишні часи жилося людям і оприлюднив рідкісні фото з Радянського Союзу.

Попри міф, що існує серед фанатів СРСР, що в ті часи жилося краще, ніж взагалі в будь-якій країні світу, реальність була не такою радісною, як показується на гарних картинках радянської пропаганди.

Білоруський блогер Максим Мирович, вирішив нагадати, як справи були насправді та оприлюднив серію фотографій, які з природних причин у радянські часи не публікувалися.

"Інший, великий і могутній СРСР існував і існує лише у вигляді уявної конструкції в умах його шанувальників — а реальний совок був сірою, злиденною та невільною країною", — пише він.

Почати він пропонує з фотографій "моржів" біля стін Петропавлівської фортеці і звернути увагу на обличчя чоловіків, що там зібралися. Попри те, що загартування вважалося в СРСР корисним заняттям, люди на фото здоровими не виглядають, що пов’язано з відсутністю звички щодня займатися своїм здоров’ям. Натомість пише Мирович, людям підсовували крайність, начебто занурення в холодну воду.

Життя в СРСР
Моржі в СРСР

Вулична торгівля пиріжками процвітала у багатьох містах, хоча на той час у багатьох людей виникали сумніви, звідки ж торговці брали м’ясо.

"Це м’ясо в пиріжках раніше гавкало чи нявкало? — ставило дурні питання", — згадує блогер популярний радянський анекдот.

Життя в СРСР
Пиріжки на вулицях

Ставлення до пенсіонерів теж було не на висоті. Якщо Заході пенсіонери могли собі дозволити подорожі світом і безбідне життя, то СРСР вони потрапляли в становище якому не позаздриш.

Життя в СРСР
Пенсіонерка з квитком у роті

Автоматизація на виробництві теж шкутильгала, що видно на фото, де відпочивають співробітники хлібопекарні. Хоч заводи й були оснащені виробничою лінією, але фасувати тісто доводилося руками, бо інакше хліб виходив несмачним.

Життя в СРСР
Відпочинок на хлібзаводі

Хвилини "гімнастики" були абсурдним явищем, коли у після-брежневську епоху керівництво країни різко перейнялося питаннями здоров’я.

"Дядьки і тітки, зі зіпсованим десятиліттями поганого харчування та важкої роботи здоров’ям на повному серйозі плескали по 10 хвилин у долоні, думаючи що це їм чимось допоможе", — пише Мирович.

Життя в СРСР
Хвилина гімнастики

Похорон керівництва партії був чимось схожий на національну трагедію, коли людей примусово зганяли в зали та змушували дивитися на пам’ятні заходи.

Життя в СРСР
Похорон Андропова

Існує думка, що в СРСР люди були добрішими та не могли пройти повз чуже горе. Подібні фотографії наочно показують, що це лише міфом.

Життя в СРСР
Інвалід на вулиці

До речі, пияки на вулицях теж були. І простий народ їх і тоді намагався не помічати.

Життя в СРСР
Улюблений вид відпочинку в СРСР
Життя в СРСР
Байдужість оточуючих особливо помітна на цьому фото

Автомобілі в СРСР були, але надзвичайно дорогими. Що особливо не в’яжеться з їхньою огидною якістю. У результаті кожен водій за сумісництвом має стати заодно й автомеханіком, оскільки нормального сервісу на той час не існувало.

Життя в СРСР
Водіям після покупки заповітного авто додавалася нового головного болю

Хоч для красивої картинки часто знімалися красиві доглянуті будинки, але такими були далеко ще не все. Наприклад, вхід до хореографічного училища в Ленінграді потрапив на фото у зовсім невибагливому вигляді — брудні стіни та двері натякають на ставлення до чистоти.

Життя в СРСР
Чистота була зовсім не всюди

Хтось згадає про "високі ідеали комунізму", проте як видно на фото нижче, багато хто замість освіти вишиковувався в черзі за дешевим алкоголем. Що примітно, фото знято під час однієї з найпопулярніших на той час демонстрацій.

Життя в СРСР

А ось і ще одна фотографія із демонстрацій.

"Сірі люди з сумними, змученими життям обличчями, в безглуздому та заношеному одязі, часто з чужого плеча. Сірість, туга й убожество у всьому", — пише Мирович.

Життя в СРСР

Який захід може обійтися без абсурдних конкурсів? Ось на фото два хлопці годують один одного огірками на новорічному ранку. Що про це думає хлопчик у центрі кадру можна зрозуміти і без слів.

Життя в СРСР

Будинок дитини нагадував в’язницю для найменших, та й традиція міцно сповивати дітей формувала звичку до обмежень із найменших років.

"Щоб не давати матері довгу декретну відпустку — дітей в СРСР вже з першого року життя могли забрати в ясла, де вони цілодобово кричали", — зазначає блогер.

Життя в СРСР

До речі, дітей на той час також любили кварцувати. Вважалося, що це допоможе заповнити нестачу вітаміну D, проте питання, наскільки ця процедура була корисною, залишається відкритим.

Життя в СРСР
Життя в СРСР
Життя в СРСР
Люди в черзі за фруктами
Життя в СРСР
А піонери завжди з радісними обличчями
Життя в СРСР
Життя в СРСР

Нагадаємо, раніше член української делегації у ТКГ Денис Казанський нагадав, як ставилися в СРСР до виконання своєї роботи та як часто це призводило до катастроф.