Чому в році відзначається два Великодня: головні відмінності свята у західних та східних християн

Читать на русском
Автор
1557
Чому в році відзначається два Великодня: головні відмінності свята у західних та східних християн Новина оновлена 12 квітня 2022, 08:09

Великдень – це велике свято, присвячене воскресінню Ісуса Христа

Незабаром християни по всьому світу відзначатимуть ще одне велике і важливе християнське свято — Великдень. Це свято, яке встановлено на згадку про воскресіння Ісуса Христа після розп’яття. За фактом, Великдень відзначається двічі, адже дати святкування у західних та східних християн не збігаються.

"Телеграф" розповідає у чому причина різниці у датах.

Великдень 2022: дати у західних та східних християн

Православні східного обряду у 2022 році відзначають Великдень 24 квітня, а християни західного обряду – 17 квітня.

Зазначимо, що точний день святкування Великодня не є фіксованим, а щороку визначається за місячно-сонячним календарем, тому свято вважається таким, що переходить. Святкування Великодня припадає на першу неділю після весняної повні, а весняним повним місяцем вважається той день, коли повний місяць зійде на небо після дня весняного рівнодення. А якщо пасхальна повня випадає на неділю, то Великдень святкується наступної неділі.

Символы Пасхи

Великдень 2022: чому дати у західних та східних християн різні

У православних західного та східного обряду не збігається дата святкування Великодня через різницю в літочисленні за різними календарями. Православні східного обряду користуються юліанським календарем, а західного – григоріанським.

Чим відрізняється святкування Великодня у західних та східних християн

У православних східного обряду Великий Пост, який передує святу і триває 48 днів, вважається суворішим, ніж у християн західного обряду. Якщо православні зовсім відмовляються від вживання їжі тваринного походження, то представники західного обряду дотримуються суворого посту в їжі тільки на початок посту, Страсну п’ятницю та Велику суботу.

І східні та західні християни на Великдень влаштовують Хресну ходу, тільки у східних вона проходить перед богослужінням, а у західних – після.

Символы Пасхи

Крім цього, різниця присутня в символіці свята. У християн східного обряду важливим атрибутом є паска — "паска", а у християн західного ні. Також у православних східного обряду заведено готувати до свята крашанки, а у вірян західного обряду атрибутами свята є шоколадні яйця та плюшеві зайченята.

Нагадаємо, що перед Великоднем віряни відзначають ще одне важливе християнське свято Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке присвячене матері Ісуса Христа — Діві Марії, а точніше дню, коли свята дізналася про благу звістку про зачаття сина Божого. Що не можна робити цього дня — читайте в нашому матеріалі.