Страсна седмиця 2022: що означає кожен день і як правильно поводитися перед Великоднем

Читать на русском
Автор
4531
У 2022 році Страсний тиждень починається 18 квітня
У 2022 році Страсний тиждень починається 18 квітня

Страсний тиждень – це час духовного перетворення і покаяння

З понеділка 18 квітня 2022-го року, який називається Великим, у християн східного обряду розпочався Страсний тиждень або седмиця. Це останній тиждень Великого посту перед Великоднем, який вважається серед християн найсуворішим. Кожен день передпасхального тижня має свій особливий зміст, правила та заборони, яких варто дотримуватися.

Весь Страсний тиждень важливо дотримуватися суворого посту і не вживати в їжу м'ясні та молочні страви, а також яйця та рибу. Також не можна влаштовувати вечірки та веселитися. У передпасхальний тиждень у храмах не проводяться обряди вінчання та хрещення та не відзначаються релігійні свята.

Страсний тиждень призначений для підготовки до Великодня, як матеріально, так і духовно. Зазначимо, що кожен день тижня відведений для певних справ у господарстві. "Телеграф" зібрав для вас головні заборони, які не варто порушувати в кожний день Страсного тижня.

Страсний тиждень по днях

Страсний тиждень по днях

Великий понеділок:

Під час церковної служби згадують про патріарха Йосипа, якого рідні брати продали в рабство. Саме цього дня починають варити масло (миро) на рік уперед, яке освятять у Великий четвер. У понеділок Страсного тижня треба подбати про свій будинок: зробити збирання, викинути всі непотрібні речі. У цей день не можна лаятися, лихословити та веселитися. Дозволяється їсти хліб, овочі, фрукти.

Чистий вівторок:

У храмі розповідають про воскресіння мертвих, таланти та Страшний суд. Цього вівторка потрібно упорядкувати свій одяг: зайнятися пранням і прасуванням. Та й загалом по господарству можна виконувати будь-які роботи. Цього дня можна їсти гарячу їжу без масла.

Страсна середа:

За переказами, це день, коли Іуда Іскаріот наважився зрадити Спасителя за 30 срібників. Також це день сповіді. У Велику середу люди продовжують наводити лад у своїх будинках, адже наступні два тижні забороняється робити генеральне прибирання. Цього дня заведено заготовляти яйця для фарбування на Великдень. Варто зазначити, що в Страсну середу піст повинен бути особливо суворим.

Чистий четвер:

Цього дня згадується найважливіша євангельська подія: Таємна вечеря. У храмах читається одна з найдовших служб на рік. У Чистий четвер заведено купатися та починати готувати перші страви до великоднього столу: фарбувати та розписувати яйця, випікати паски та медові пряники. Також у цей день заведено причащатись.

Страсна п’ятниця:

Страсна п’ятниця — день жалоби і найсуворіший день Великого посту. Саме в цей день розіп’яли Христа. Цього дня не можна танцювати та веселитися, заборонено слухати музику та робити що-небудь по дому. Їсти заборонено до винесення на вечірньому богослужінні.

Велика субота:

У суботу Страсного тижня згадується поховання Христа. Також це день сходження Благодатного вогню. Цього дня закінчують фарбувати яйця та збирати пасхальний кошик. Субота – останній день Великого посту.

Страсний тиждень Великого посту закінчується світлим святом – Великоднем.

Раніше "Телеграф" повідомляв, якою буде погода на Великдень в Україні. Також ми писали, чи буде додатковий вихідний день.