Травневі свята 2022: як відпочиваємо і чи будуть додаткові вихідні (інфографіка)

Читать на русском
Автор
3207
На травневі свята додаткових вихідних не буде
На травневі свята додаткових вихідних не буде

Під час дії військового стану додаткові вихідні дні не передбачені

Традиційно в Україні на травневі свята 2-го та 9-го числа оголошують додаткові вихідні. Однак в умовах дії воєнного стану вони були скасовані. Ці дні будуть звичайними робітниками, і оплата за них здійснюватиметься в стандартному порядку.

Про це повідомили у Державній службі України з питань праці. Такі правила передбачені зміненим трудовим законодавством, яке діє під час воєнного стану.

Календар свят та вихідних у травні 2022
Календар свят та вихідних у травні 2022

Навесні 2022 року мали бути вихідними днями понеділки 25 квітня (перенесення вихідного з 24 квітня), 2 травня (перенесення вихідного з 1 травня) та 9 травня (святковий день). Це передбачає 73 стаття Кодексу законів про працю.

"Однак статтею 6 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" встановлено інші правила на період воєнного стану, а саме призупинено дію статті 73 КЗпП про визначення святкових та неробочих днів", – пояснюють у Держпраці.

Крім зміни у призначенні вихідних днів, новий закон передбачає можливість запровадження 12-годинного робочого дня (при 5-денному робочому тижні) до 60 годин на тиждень. До того ж роботодавець не несе відповідальності за несвоєчасну виплату зарплати – якщо доведе, що це викликано бойовими діями.

Раніше "Телеграф" писав, коли припиняться дощі і де буде спекотно найближчими днями.