Коли відзначають Преображення Господнє у 2022 році: дата та традиції свята, заборони

Читать на русском
Автор
6915
Преображення Господнє або Яблучний Спас — свято відзначається 19 серпня
Преображення Господнє або Яблучний Спас — свято відзначається 19 серпня. Фото foma.ru

Преображення Господнє або Яблучний Спас – це дві назви одного свята

Згідно з церковним календарем на серпень 2022 року, християни східного обряду цієї п’ятниці відзначають одне з дванадцяти свят — Преображення Господнє, яке ще в народі називають — Яблучний Спас.

"Телеграф" розповідає, якого числа відзначається Преображення Господнє, про історію, головні традиції свята, а також, що суворо заборонено робити цього дня.

Преображення Господнє-2022: дата свята

Щорічно Преображення Господнє (за церковним календарем) або Яблучний Спас (за народним) відзначається 19 серпня. Це торжество належить до дванадцяти найважливіших подій у житті Христа та Богородиці.

Преображення Господнє-2022: історія та головні традиції свята

Преображення Господнє — велике свято для всіх православних вірян, присвячене подіям, коли Ісус Христос став перед християнами у божественному світлі, знаючи про все, що станеться з ним у майбутньому. Він був готовий піти на жертву. Сталося це у лютому чи березні перед Великоднем, проте Церква вирішила встановити свято влітку, щоб замінити ним язичницьке. Відомо, що наприкінці серпня слов’яни відзначали свято врожаю, яке перетворилося на Яблучний Спас.

яблуки яблучний спас 2022

Яблучний Спас є другим з усіх літніх Спасів. У цей період все ще триває Успенський піст, тому до святкового столу не прийнято подавати страви з м’яса, молочні продукти, яйця. Також заборонена до вживання риба та алкоголь, але саме на честь свята Церква у цей день дозволяє пригоститись цими продуктами, вином.

19 серпня у всіх церквах чутно дзвони, а священники здійснюють служби. Віряни йдуть у храми освячувати страви, які потім будуть подані до святкового столу. У кошик для освячення кладуть яблука – після освячення ними пригощають своїх родичів та знайомих, а ще з яблук печуть смачні пироги.

Преображення Господнє-2022: що не можна робити 19 серпня

У свято заборонено пліткувати, сваритися, заздрити, ображатися, засмучуватися через дрібниці та перебувати в смутку. Також слід відмовитися від тяжкої фізичної роботи. Жінкам 19 серпня в жодному разі не можна займатися рукоділлям та домашніми справами.

Нагадаємо, що з 14 по 27 серпня триває Успенський піст, який своєю суворістю не відрізняється від Великого посту. У цей період важко дотримуватися гастрономічних правил, але навіть у ці дні домашнє меню можна і потрібно робити різноманітним, адже пісні страви можуть бути смачними та ситними. Раніше "Телеграф" публікував рецепт пісних рогаликів з варенням, а також рецепт пісного медовика без яєць.