Коли збирати капусту: терміни та важливі правила, які допоможуть зберегти врожай

Читать на русском
Автор
1750
Не пропустіть час збирання врожаю капусти
Не пропустіть час збирання врожаю капусти

Щоб капуста пролежала довго та зберегла свої властивості, важливо вчасно та правильно зібрати врожай на городі.

Осінь – час масового збирання врожаю. Від того, як ви попрацювали влітку, залежать його обсяги та якість. Наприклад, капусту потрібно підгодовувати кілька разів за сезон.

Як дізнатися, що капуста вже дозріла і її можна збирати ? Це багато в чому залежить від сорту овочів. Але є нюанси, які важливо врахувати для хорошого зберігання капусти протягом усієї зими.

Коли і яку капусту збирають

  • Ранньостиглі сорти капусти можна збирати за кілька заходів. Зазвичай це роблять у міру потреби та приготування. Початок капустяного сезону припадає на травень – початок червня. Такі сорти, як правило, мають рихлий качан і ніжне листя, їх використовують для салатів та швидкого поїдання. А ось для тривалого зберігання вони не підходять.
  • Середньостиглі сорти капусти дозрівають у серпні чи вересні залежно від регіону та погоди. Урожай збирають зазвичай в один або два заходи у міру його дозрівання. Визначити ступінь зрілості кочанів можна за їх зовнішнім виглядом: вони припиняють зростання, а нижнє листя набуває трохи жовтуватого відтінку.
  • Пізньостиглі сорти капусти здатні дочекатися перших невеликих заморозків, до -2°C. Терміни їхнього збору припадають на кінець жовтня – початок листопада. Після повного визрівання качани стають дуже твердими та соковитими. Якщо ж капусту планують засолювати, а не зберігати головками, то збирати її краще в середині жовтня.

Як правильно збирати капусту

Для тривалого зберігання важливо при збиранні капусти врахувати правила та нюанси. Існує кілька секретів збирання врожаю капусти.

  • Збирати капусту рекомендується у суху погоду, вона не повинна бути сирою перед зберіганням.
  • При збиранні врожаю бажано залишати на кочані 2-3 верхні листи, які захистять капусту від захворювань і механічних пошкоджень.
  • Качани слід зрізати гострим ножем так, щоб кочеря була завдовжки 1-2 см.
  • Є спосіб зберігання капусти, при якому овоч виривають із землі разом із коренем.
  • Не варто прибирати капусту раніше часу, тому що вона буде сильніше в’янути.
  • А от якщо зібрати капусту пізніше за встановлений термін, качани можуть лопатися під час зберігання.
  • Також капуста не повинна промерзнути на ділянці – вона гірше зберігатиметься.

Раніше "Телеграф" розповідав, як швидко очистити різні овочі в домашніх умовах. Також дізнайтеся, як обрізати малину восени.