Як не замерзнути взимку на вулиці: поради від професійного туриста

Читать на русском
Автор
6472
Українцям доводиться проводити багато часу на морозі взимку
Українцям доводиться проводити багато часу на морозі взимку. Фото nashkiev.ua

Прості поради можуть допомогти зберегти тепло

Туристичний досвід цієї зими може стати в нагоді не тільки любителям зимових прогулянок. Лайфхаки для походів взимку можна використовувати у квартирі. Але і на свіжому повітрі необхідно мати можливість зберегти тепло.

Лижник, професійний турист та автор книги "Зимові походи та кемпінг" Майкл Ланза дає поради людям, які хочуть не замерзнути в мороз. "Телеграф" відібрав ті, що розраховані не лише для туристів, а й на звичайних людей на вулицях міст.

  • Рухайтесь. Одяг лише утримує тепло, а не виробляє його. Найкраща стратегія зігрітися — почати рухатися чи робити це активніше.
  • Підтримуйте темп – треба стежити, щоб не пітніти. Важливо знайти баланс між достатньою кількістю тепла від руху і без потовиділення.
  • Слідкуйте за шарами — підбирайте одяг залежно від цілей та погоди. При активному русі в безвітряну погоду можна обійтися ізоляційним шаром, що дихає, наприклад флісом. Якщо вітер є — потрібна водо та вітронепроникна верхня частина, щоб не замерзнути.
  • Не сидіть на холодному – це забирає тепло тіла. Краще підкласти рюкзак.
  • Їжте більше — якщо ви поза домом понад дві години, потрібна їжа, щоб не замерзнути. Підходять жирні продукти – сир, горіхи, шоколад.
  • Пийте — зневоднення в сухих та морозних умовах відбувається швидко. Ланза рекомендує мати із собою термос із гарячим напоєм, у який можна додати цукор та масло.
  • Носіть із собою запасні рукавички (рукавиці) і шапку — щоб можна було легко зігріти пальці, можна надіти інші теплі рукавички. Їх потрібно зберігати у кишені куртки, щоб вони не промерзли. А якщо це рукавиці — їх можна надіти в мороз на рукавички і буде тепліше. Що стосується шапки, то потрібно вибирати вироби різної щільності – якщо одна буде надто спекотною, можна надіти легшу.
  • Зігрійте рукавички та черевики перед тим, як йти на вулицю. Це допоможе залишитися рукам та ногам теплішими довше, оскільки вони замерзають першими.
  • Знаходьтеся на сонці. Найкраще знайти захищене від вітру місце або повернутися до нього спиною, а також підставити обличчя сонцю.

Раніше "Телеграф" розповідав, що у квартирі, щоб провести базове утеплення, достатньо звернути увагу на два нюанси. Окрім промислових засобів утеплення є й натуральні — один із них в Україні безкоштовний. Це очерет і вже є досвідом його використання.