Зима близько: як не замерзнути у підвалі чи бомбосховищі

Читать на русском
Автор
3394
Минулої зими люди використовували всі можливі засоби, щоб не замерзнути у метро та підвалах
Минулої зими люди використовували всі можливі засоби, щоб не замерзнути у метро та підвалах

У період війни варто знати, як забезпечити собі тепло у притулку під час російських атак

Регулярні масовані удари з боку окупантів змушують тисячі українців спускатися у підземку чи бомбосховища для збереження власних життів. На жаль, більшість підземних приміщень є дуже холодними та сирими, що може негативно позначитися на здоров’ї. За словами сімейної лікарки Ганни Красюк, можливість утримати тепло і не захворіти під час подібних "посиденьок", звичайно ж, є. Головне — дотримуватися кількох простих порад.

"Телеграф", посилаючись на "Сегодня", нагадає, як варто одягатися і поводитися у підвалах та інших бомбосховищах, щоб хоч відносно почуватися комфортно. (Наскільки це можливо за умов російських атак на мирні міста).

Красюк підкреслила, що найважливіше враховувати при спуску під землю свій одяг, а також кілька інших дрібниць, які можна захопити із собою.

  • Пам’ятайте про багатошаровість одягу. Навіть якщо на вас буде кілька тонких речей, це допоможе створити додатковий шар, який утримуватиме тепло.
  • Не знімайте взуття у бомбосховищі, навіть якщо сидите на карематі та загорнуті у теплий плед – важливо не переохолодити ноги.
  • Щоб не застудити нирки, не забудьте утеплити область попереку. Для цього можна використовувати як вовняний пояс, так і будь-яку синтетичну кофту. Головне, щоби спині було тепло.
  • У вас є термобілизна? У холодну пору року вибирайте саме її. Якщо такого предмета одягу у вас немає, то згадайте про синтетичні кофти або лонгсліви — такі речі допомагають утримувати тепло. Однак вони мають бути лише додатковим шаром одягу, а не основним.
  • Якщо в аптечці є зігріваюча мазь, її можна нанести на поперек. Проте уникайте препаратів, у яких є спирт. Спиртовмісні мазі здатні пересушувати шкіру і викликати появу тріщин.
  • Не переохолоджуйте голову — згадайте про мамині поради носити шапку. При цьому капюшон краще не використовувати — він і гірше тримає тепло, і заважає огляду.
  • Не сидіть на холодній підлозі — підстилайте куртки, ковдри чи іншу тканину.
  • Спати у бомбосховищах — не найкраща ідея, хоч сон і рятує нашу нервову систему. Якщо є можливість, то краще поспіть вдома кілька годин на день.
  • При нагоді можна взяти з собою грілку, навіть якщо це буде просто пляшка з гарячою водою. Цю воду, до речі, можна пити — замість кави чи чаю. До речі, такі напої за своїми властивостями є охолодними, а не зігріваючими. Тому у підвалах найкращий варіант це простий окріп з лимоном або варенням. Також можна кидати у гарячу воду імбир.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, які п’ять простих способів допоможуть зігрітися у будинку, доки не включили центральне опалення.

Також ми писали про те, як у домашніх умовах можна зробити невеликий обігрівач, який не забере надто багато часу, грошей та зусиль.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.