Що не можна робити у День Святого Миколая: головні заборони свята

Читать на русском
Автор
17338
День Святого Миколая – важливе свято у циклі різдвяно-новорічних дат
День Святого Миколая – важливе свято у циклі різдвяно-новорічних дат. Фото telegraf.com.ua

Сьогодні краще відмовитися від деяких домашніх справ та більше уваги приділити дітям

У понеділок, 19 грудня 2022 року, в Україні віряни вшановують святителя Миколая Чудотворця. Найчастіше в народі це свято називають Днем Святого Миколая. Крім традиції залишати дітлахам під подушками солодкі подарунки чи лозинку, навколо народного свята існує чимало заборон. "Телеграф" розповідає, що можна і не можна робити у День Святого Миколая 19 грудня.

Святитель Миколай відомий також як великий угодник Божий, який жив приблизно у 270-355 роках у Лікії у Римській імперії. Батьки-християни виховали у ньому любов до Бога і охрестили. Миколай став священиком і прославився добрими справами. За однією з легенд, якось Святий врятував невинних людей від страти, зупинивши ката з мечем.

Вважається, що саме свято Святого Миколая відкриває низку різдвяних та новорічних свят. Цього дня можна звернутися до Миколи Чудотворця із молитвами. Якщо у вас є діти, не забудьте заохотити їх солодким подарунком за хорошу поведінку. На честь свята можна помиритися з тими, з ким у вас були недомовки.

Як і у разі будь-якого народного свята, люди дотримуються деяких обмежень.

Що не можна робити у День Святого Миколая 19 грудня:

  • Вживати алкоголь та їжу тваринного походження, оскільки триває різдвяний піст.
  • Займатися важкою фізичною працею.
  • Шити та прати.
  • Позичати гроші. Прикмета говорить, що якщо на Святого Миколая дати комусь у борг, це забере удачу з дому.
  • Відмовляти у допомозі.
  • Лаяти дітей.
  • Стригтися.
  • Сваритись.

Нагадаємо, українці, які слідують новоюліанському або григоріанському календарю, відзначили свято на честь святителя Миколи Чудотворця 6 грудня. Однак поки що Православна церква України залишає в якості дати Дня Святого Миколая одну – 19 грудня, на відміну від традиції, що вже склалася, святкувати Різдво двічі.