Замість набридливих “Шуби” та “Олів’є”: рецепт незвичайного салату “Граф” із горіхами
- Автор
- Дата публікації
- Автор
- 24763
Тут є все, що потрібно для смачного і ситного салату: овочі, м’ясо, майонез та яйця
Якщо не знаєте, що новенького приготувати на святковий стіл для зустрічі Нового року 2023, пропонуємо потішити своїх рідних та гостей цим чудовим салатом. Він приємно здивує і своїм виглядом, і цікавим смаком.
Салат "Граф" — дуже ситний, адже в ньому є м’ясо, картопля, курячі яйця та майонез. Все це прекрасно поєднується з чорносливом і часником, запевняє кулінарна блогерка Irina Belaja, яка на своєму каналі в youtube ділиться цікавими рецептами.
Інгредієнти:
- Відварене м'ясо (телятина або куряча грудка) — 300 г
- Картопля середнього розміру — 2 шт.
- Цибуля — 1 шт.
- Невеликий буряк
- Морква — 1 шт.
- Часник — 1 зубчик
- Курячі яйця — 3 шт.
- Чорнослив — 120 г (можна замінити маринованими грибами або огірками)
- Волоські горіхи — 50 г
- Зелений горошок — 2-3 ст.л.
- Цукор — 1 ст.л.
- Сіль — ½ ч.л.
- Майонез — для заправки
Приготування:
Спершу треба відварити картоплю, буряк та моркву, а також яйця (вони мають бути приготовані вкруту). М’ясо теж відварюємо — у підсоленій воді зі спеціями.
Цибулю дрібно нарізаємо та маринуємо, заливши сумішшю зі склянки води й ½ склянки оцту (9%). Туди додаємо сіль і цукор, все добре перемішуємо та відставляємо хвилин на 30, щоб цибуля добре маринувалась.
Відварене м'ясо треба нарізати невеликими шматочками, так само як і чорнослив та волоські горіхи.
На плоске встановлюємо кулінарне кільце для салатів, внутрішню частину якого трішечки змащуємо олією, аби потім простіше було знімати кільце з уже готового салату. Можна також закрити стінки кільця харчовою плівкою, що полегшить процес зняття його з готового салату.
Маленька порада: всі овочі краще натирати прямо на блюдо, заповнюючи певний шар салату. Так ці шари будуть легкими й повітряними. Щодо майонезу, то не використовуйте його занадто багато, адже кожен шар має бути промазаний цим соусом — на виході може з’ясуватися, що страва — занадто жирна.
Тепер викладаємо салат шарами:
- М'ясо. Його треба добре утрамбувати за допомогою ложки та змастити майонезом — особливу увагу приділяйте краям майбутньої страви, щоб все добре трималося.
- Картопля, натерта на великій терці. Зверху змащуємо майонезом.
- Маринована цибуля + натертий буряк. Цей шар потрібно змастити майонезним соусом із часником, сіллю та перцем.
- Чорнослив + горіхи. Покриваємо все майонезом.
- Зелений горошок + натерта морква, трішечки підмащені майонезом.
- Натерті яєчні білки та майонез.
- Дрібно натерті жовтки. Це останній шар — для прикраси салату.
Салат можна ненадовго поставити у холодильник, аби він добре просочився. Перед подачею на стіл кільце знімають.
Готуємо цибулеву "лілію" для прикраси салату "Граф"
Для прикраси салату треба взяти звичайну білу цибулину правильної круглої форми. З неї ми й зробимо квітку лілії, яка поміщається на верхівку страви.
Плодоніжку цибулини не видаляємо, а просто трохи зачищаємо, а от хвостик обрізаємо — зріз має вийти діаметром 1,5-2 см. Нам потрібно розрізати цибулину приблизно на 14-16 частинок. Робиться це гострим ножем (обов'язково!), не доходячи до основи приблизно на 1 см.
Якщо хочете, цибулеву "лілію" можна ще й підфарбувати, аби вона виглядала як справжня. Для цього знадобиться вода кімнатної температури, підфарбована соком буряка. Найпростіший варіант — вода з-під щойно звареного буряка.
Раніше ми розповідали, як приготувати смачний "ресторанний" салат за 20 хв. У його складі, до речі, теж є чорнослив та м'ясо.