Замість набридливих “Шуби” та “Олів’є”: рецепт незвичайного салату “Граф” із горіхами

Читать на русском
Автор
24763
Такий салат точно стане окрасою столу на Новий рік
Такий салат точно стане окрасою столу на Новий рік. Фото youtube-канал IrinaBelaja

Тут є все, що потрібно для смачного і ситного салату: овочі, м’ясо, майонез та яйця

Якщо не знаєте, що новенького приготувати на святковий стіл для зустрічі Нового року 2023, пропонуємо потішити своїх рідних та гостей цим чудовим салатом. Він приємно здивує і своїм виглядом, і цікавим смаком.

Салат "Граф" — дуже ситний, адже в ньому є м’ясо, картопля, курячі яйця та майонез. Все це прекрасно поєднується з чорносливом і часником, запевняє кулінарна блогерка Irina Belaja, яка на своєму каналі в youtube ділиться цікавими рецептами.

Інгредієнти:

  • Відварене м'ясо (телятина або куряча грудка) — 300 г
  • Картопля середнього розміру — 2 шт.
  • Цибуля — 1 шт.
  • Невеликий буряк
  • Морква — 1 шт.
  • Часник — 1 зубчик
  • Курячі яйця — 3 шт.
  • Чорнослив — 120 г (можна замінити маринованими грибами або огірками)
  • Волоські горіхи — 50 г
  • Зелений горошок — 2-3 ст.л.
  • Цукор — 1 ст.л.
  • Сіль — ½ ч.л.
  • Майонез — для заправки

Приготування:

Спершу треба відварити картоплю, буряк та моркву, а також яйця (вони мають бути приготовані вкруту). М’ясо теж відварюємо — у підсоленій воді зі спеціями.

Цибулю дрібно нарізаємо та маринуємо, заливши сумішшю зі склянки води й ½ склянки оцту (9%). Туди додаємо сіль і цукор, все добре перемішуємо та відставляємо хвилин на 30, щоб цибуля добре маринувалась.

Відварене м'ясо треба нарізати невеликими шматочками, так само як і чорнослив та волоські горіхи.

На плоске встановлюємо кулінарне кільце для салатів, внутрішню частину якого трішечки змащуємо олією, аби потім простіше було знімати кільце з уже готового салату. Можна також закрити стінки кільця харчовою плівкою, що полегшить процес зняття його з готового салату.

Маленька порада: всі овочі краще натирати прямо на блюдо, заповнюючи певний шар салату. Так ці шари будуть легкими й повітряними. Щодо майонезу, то не використовуйте його занадто багато, адже кожен шар має бути промазаний цим соусом — на виході може з’ясуватися, що страва — занадто жирна.

Тепер викладаємо салат шарами:

  1. М'ясо. Його треба добре утрамбувати за допомогою ложки та змастити майонезом — особливу увагу приділяйте краям майбутньої страви, щоб все добре трималося.
  2. Картопля, натерта на великій терці. Зверху змащуємо майонезом.
  3. Маринована цибуля + натертий буряк. Цей шар потрібно змастити майонезним соусом із часником, сіллю та перцем.
  4. Чорнослив + горіхи. Покриваємо все майонезом.
  5. Зелений горошок + натерта морква, трішечки підмащені майонезом.
  6. Натерті яєчні білки та майонез.
  7. Дрібно натерті жовтки. Це останній шар — для прикраси салату.

Салат можна ненадовго поставити у холодильник, аби він добре просочився. Перед подачею на стіл кільце знімають.

Як приготувати салат "Граф" - покрокова інструкція від Irina Belaja

Готуємо цибулеву "лілію" для прикраси салату "Граф"

Для прикраси салату треба взяти звичайну білу цибулину правильної круглої форми. З неї ми й зробимо квітку лілії, яка поміщається на верхівку страви.

Плодоніжку цибулини не видаляємо, а просто трохи зачищаємо, а от хвостик обрізаємо — зріз має вийти діаметром 1,5-2 см. Нам потрібно розрізати цибулину приблизно на 14-16 частинок. Робиться це гострим ножем (обов'язково!), не доходячи до основи приблизно на 1 см.

Якщо хочете, цибулеву "лілію" можна ще й підфарбувати, аби вона виглядала як справжня. Для цього знадобиться вода кімнатної температури, підфарбована соком буряка. Найпростіший варіант — вода з-під щойно звареного буряка.

Раніше ми розповідали, як приготувати смачний "ресторанний" салат за 20 хв. У його складі, до речі, теж є чорнослив та м'ясо.