Новий рік в умовах війни: що знадобиться на випадок чергового ракетного удару

Читать на русском
Автор
Українці вже звикли жити в умовах відключення світла, тож і свято відзначити обов'язково вдасться
Українці вже звикли жити в умовах відключення світла, тож і свято відзначити обов'язково вдасться. Фото Відкриті джерела

Плани на приємне святкування з родиною та друзями цілком можуть бути зіпсовані через російські обстріли чи блекаут

Регулярні російські атаки на мирні міста й села України призводять до перебоїв із електроенергією. І хоча в Міненерго обіцяли максимально забезпечити українців світлом на Новий рік, все залежатиме від подальших подій на фронті. Тому до новорічної ночі у сховищах чи в умовах блекауту варто бути готовим.

Як саме це зробити і які речі варто тримати під рукою про всяк випадок, розповідає ТСН. Більшість українців уже звикли до життя в умовах воєнного стану, однак росіяни можуть кинути всі сили, аби зіпсувати нам зустріч Нового 2023 року.

Якщо станеться блекаут

Якщо світла нема, однак є газ, із приготуванням страв особливих проблем виникнути не повинно. Зберігати продукти у разі вимкнення холодильника можна на балконі чи на вулиці — зимові температури цьому сприяють.

У разі наявності у вас генератора, заздалегідь придбайте необхідну кількість палива, щоб не морочитися цим у переддень Нового року. На всяк випадок зарядіть павербанки, телефони і ноутбуки, зробіть запас води, в тому числі технічної.

Також не зайвим буде поцікавитися, де поблизу знаходяться "пункти незламності" чи інші місця, де можна буде підзарядити техніку. Звісно, вночі це зробити не вдасться — вони не працюватимуть, адже комендантську годину ніхто не скасував. Але зробити це заздалегідь або вже 1 числа — чим не вихід зі складної ситуації?

Крім цього, варто потурбуватися про обігрів будинку. Якщо альтернативне джерело опалення вам недоступне, подумайте бодай про пледи чи додатковий одяг для ваших гостей. Освітити житло допоможуть гірлянди на батарейках чи інші прилади, здатні працювати від павербанка.

Якщо оголосять тривогу чи почнеться масштабна атака

Із настільки несподіваним сусідом, яким є росія, не виключено, що частині українців доведеться зустрічати Новий рік в укриттях. Для цього теж треба мати заряджені павербанки, гаджети, пледи й інші теплі речі. Можете підготувати кілька пластикових ємностей із салатами та іншими наїдками, котрі буде зручно закинути в сумку і взяти із собою. Також не зайвим буде мати кілька термосів із кавою, чаєм чи іншими теплими напоями.

"Телеграф" бажає усім безпечного святкування та нагадує, чим можна зайнятися у Новий рік за умови блекауту, щоб не зіпсувати свято і зберегти казкову атмосферу.

Також нагадаємо, що на новорічні свята в Україні заборонене використання будь-якої піротехніки та салютів. На порушників чекає серйозне покарання.