Що робити, якщо з вікна дме: прості способи вирішити проблему самостійно

Читать на русском
Автор
Якщо взимку дме із вікна, проблему треба вирішувати швидко
Якщо взимку дме із вікна, проблему треба вирішувати швидко. Фото 032.ua

Причини появи протягу із вікна можуть бути різними, тож треба точно визначити, у чому проблема, і тоді з нею розбиратися

Пластикові вікна — герметичні та надійні конструкції, але навіть вони часом можуть працювати не так, як повинні. Протяги можуть виникати як на давно встановлених вікнах, так і на нових.

Як визначити причину протягу і виправити проблему, розповідає УНІАН. Наголошується, що якщо проблема не дуже серйозна і пов’язана з неправильною експлуатацією вікна, налагодити його нормальну роботу й таким чином усунути неполадку можна буде самостійно, причому дуже просто. Але для цього таки потрібно розібратися з причиною появи протягу.

Чому дме з вікон — головні причини

Протяг з'являється через різні абсолютно проблеми. Наприклад:

  • неякісний монтаж — погано посаджена рама, халатно закладені стики або недостатнє запінення;
  • дешевий профіль — якщо ви поставили вікно з дешевого пластику, то воно може тріснути від морозів та перепадів температури;
  • відсутність герметика — при установці вікна фахівець міг використовувати неякісний ізоляційний матеріал, що й стало причиною протягу;
  • псування ущільнювачів — виснаження або розтріскування гумок, а також неправильний догляд за ними;
  • провисання петель — в процесі експлуатації вікна стулки можуть почати провисати, тоді між ними та рамою утворюються щілини і в підсумку з'явиться протяг.

Також причиною продування вікон фахівці називають неправильно відрегульовану фурнітуру, пошкодження піни та неякісний монтаж підвіконня.

Як визначити, звідки саме дме із вікна — найпростіші методи

Аби швидко зрозуміти, звідки саме в дім потрапляє холодне повітря, можна піднести сірник чи запальничку до віконної рами і повільно провести по її периметру. У проблемному місці полум'я почне "гойдатися" з боку в бік. Підійде і ваша рука — проведіть нею по всій віконній рамі — ви можете відчуєте протяг долонею.

Самостійне усунення продування пластикових вікон

Коли ви виявите, звідки саме заходить холодне повітря і через що виникла ця проблема, ви зможете її вирішити. Однак, важливо пам'ятати, що усунення неполадки безпосередньо залежить від суті проблеми, тому звертайте увагу і на локалізацію протягу:

  1. дме з боку петель — переконатися, що запірний пристрій щільно притискається до фіксуючих деталей;
  2. дме знизу біля підвіконня — закрити герметиком або поставити новий віконний блок;
  3. дме по всьому периметру стулки — налаштувати режим і відрегулювати вікна;
  4. дме з-під гумки пластикового вікна — зняти старі ущільнювачі й замінити їх новими.

Для того, щоб самостійно швидко усунути протяг, насамперед вам потрібно відрегулювати вікна і закрити герметиком всі щілини. Додатково можете наклеїти плівку з внутрішньої сторони вікна — вона теж сприяє правильній терморегуляції.

Раніше ми розповідали, як правильно провітрювати кімнату, якщо на вулиці мороз. Правило "5х5" — ідеальний варіант, щоб запускати холодне повітря в дім і при цьому не замерзнути.