Коли Хрещення у 2023 році: дата, заборони та звичаї свята

Читать на русском
Автор
1507
Цього дня прийнято проводити обряд водосвяття
Цього дня прийнято проводити обряд водосвяття. Фото Телеграф

Це дуже важливе свято, яке багате на різні традиції та заборони.

Поки церкви в Україні ще не перейшли на новий календар, традиційно в січні відзначатиметься ще одне найважливіше християнське свято, яке входить до головних дванадцяти подій, — Хрещення Господнє. Це дуже важливий день, присвячений хрещенню Ісуса Христа в річці Йордан Іоанном Хрестителем.

"Телеграф" розповідає, коли відзначається свято Водохреще, а також про головні традиції та основні заборони цього дня. Що можна і не можна робити на Хрещення – читайте далі.

Хрещення Господнє: дата свята у 2023 році

Традиційно для православних, які користуються юліанським календарем, Водохреще відзначається 19 січня 2023 року, тоді як прихильники григоріанського календаря відзначили свято ще 6-го числа.

Хрещення Господнє: головні традиції

У цей період віряни наділяють воду унікальними чудодійними властивостями. Вважається, що вона здатна лікувати людей фізично та духовно, не псуватись і її можна зберігати цілий рік. Також, звідси і прийшла традиція купання у ополонці на Водохреще. Віряни вважають, що таким чином можна очиститись від гріхів, проте раніше ПЦУ вже розвіяла цей міф.

Хрещення Господнє 2023
У освячену купіль слід занурюватися три рази, зі словами: "В ім’я Отця, Сина та Святого Духа"

Крім цього, у Хрещенський Святвечір, який відзначається 18 січня, важливо дотримуватися суворого посту. А це означає, що вечеря в цей час має бути пісною та безалкогольною. І за традицією, на столі має бути кутя.

Що не можна робити на Хрещення Господнє:

  • не можна плакати,
  • не можна скупитися, особливо набираючи освячену воду,
  • не можна ні з ким сваритися,
  • категорично заборонено скаржитися, наклепувати і пліткувати,
  • не можна розбавляти освячену воду,
  • категорично заборонено лаятись,
  • перед купанням у ополонці заборонено пити алкоголь,
  • не можна прати, прибирати, шити та в’язати.

Нагадаємо, 2023 року вперше в історії глава ПЦУ митрополит Єпіфаній проведе хрещенську молитву в Києво-Печерській лаврі. Повідомляється, що всі заходи безпеки та обмеження, які необхідні в період воєнного стану, будуть дотримані.