Хрещенський Святвечір 18 січня: що категорично не можна робити на Голодну кутю

Читать на русском
Автор
10810
Переддень Хрещення – це день суворого посту
Переддень Хрещення – це день суворого посту. Фото 24tv.ua

За повір'ями, охрещені в цей день люди будуть щасливі протягом усього життя

У четвер, 19 січня, православні східного обряду традиційно відзначають важливе християнське свято — Хрещення Господнє, або Богоявлення, яке завершує період різдвяних свят. Однак цього дня передує не менш важлива подія — Хрещенський Святвечір або Голодна кутя.

Цього дня відбувається перше Велике освячення води, яка, як вірять у народі, у цей день має цілющі та чудодійні властивості. Також люди вірять, що ця вода може допомогти позбавитися тяжких недуг, а також її використовували для вмивання, щоб омолодитися.

Окрім водоосвячення, цього дня заведено прибирати в будинку, а також прати. Тобто 18 січня можна і потрібно робити все, щоб приготуватися до свята Водохреща.

При цьому у свято 18 січня існує чимало заборон, багато з яких пов’язані з їжею. Все тому, що перед Хрещенням важливо дотримуватися суворого посту, а це означає, що всі страви на Святвечір мають бути пісними. Також на столі обов’язково має бути кутя.

Що не можна робити 18 січня в Хрещенський Святвечір

  • Заборонено лаятись, сваритися, поганословити і думати про погане.
  • Не можна порушувати піст та вживати алкоголь.
  • Не можна, щоб на столі була парна кількість страв.
  • Не можна їсти, доки не зійде перша зірка.
  • Заборонено плакати.

Нагадаємо, 2023 року вперше в історії глава ПЦУ митрополит Єпіфаній проведе хрещенську молитву в Києво-Печерській лаврі. Повідомляється, що всі заходи безпеки та обмеження, які необхідні в період воєнного стану, будуть дотримані.