Благовіщення 2023: коли відзначаємо і що не можна робити у свято

Читать на русском
Автор
10433
На Благовіщення можна їсти рибу та пити вино
На Благовіщення можна їсти рибу та пити вино

Свято вважається одним із найважливіших у році.

Серед важливих церковних свят, що припадають на весняний період, відзначається велике свято — Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до дванадесятих.

"Телеграф" розповідає, коли відзначається Благовіщення, про значення цього свята, а також про головні традиції та заборони цього дня.

Благовіщення Пресвятої Богородиці 2023: дата

Дата свята неминуча, і щороку воно відзначається в той самий день: християни західного обряду відзначають Благовіщення за григоріанським календарем 25 березня, а православні східного обряду — 7 квітня за юліанським календарем.

Благовіщення Пресвятої Богородиці 2023: традиції

Свято Благовіщення встановлено на згадку про той день, коли Діві Марії з’явився архангел Гавриїл і повідомив їй, що вона стане матір’ю сина Божого Ісуса Христа. Також вважається, що у цей день зима остаточно здає позиції та настає весна.

На Благовіщення про всі храми та церкви традиційно проводиться святкова літургія. Символами свята є білі лілії та білі голуби, які символізують непорочність Діви Марії. Також у цей день заведено вбиратися у блакитний колір.

Коли Благовіщення Пресвятої Богородиці у 2023 році

Благовіщення потрібно зустрічати в хорошому та піднесеному настрої, і бажано у родинному колі та друзях. Перед святом обов’язково потрібно провести генеральне прибирання в будинку та позбутися старих речей.

Що не можна робити на Благовіщення Пресвятої Богородиці 2023

  • Не слід займатися важкою працею чи виконувати домашню роботу;
  • Не рекомендується шити, в’язати та навіть готувати.
  • Не рекомендується залишати будинок.
  • Не можна працювати на землі чи підрізати дерева.
  • Не слід позичати що-небудь або позичати.
  • Не можна одягати новий одяг.
  • Жінкам не можна стригти та фарбувати волосся.
  • Не можна сваритися, лихословити, бажати зла.
  • Не можна укладати шлюби та вінчатися.

Раніше ми розповідали, коли у 2023 році буде Великдень та чи змінюється дата святкування залежно від змін у церковному календарі. А ще — на які дні 2023 року будуть припадати головні християнські свята.