Коли у 2023 році відзначається Благовіщення: дата і що заборонено робити у свято

Читать на русском
Автор
23834
Діві Марії з’явився архангел Гавриїл і повідомив їй, що вона стане матір’ю сина Божого
Діві Марії з’явився архангел Гавриїл і повідомив їй, що вона стане матір’ю сина Божого. Фото pixabay.com

Благовіщення — одне з нерухомих церковних свят

Щороку 7 квітня православні християни східного обряду відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці. Благовіщення, яке буквально означає благу звістку, — одне з нерухомих церковних свят, і у 2023 році подія випадає на п'ятницю. Нагадаємо, що за григоріанським календарем, тобто християнами західного обряду відсвяткували Благовіщення 25 березня.

Церковне свято вважається третім за значимістю церковним святом після Великодня та Різдва, і одним з найважливіших, яке належить до дванадесятих. Вважається, що в цей день перед Дівою Марією постав архангел Гавриїл і сповістив, що вона народить сина Божого Ісуса Христа.

На Благовіщення церква дозволяє ослаблення правил Великого посту. Дозволяється вживати рибу та трохи вина, але тільки якщо свято не випадає на Страсний тиждень. Цього року Седмиця триває з 10 по 15 квітня, а наступного дня, 16 квітня, відзначається Великдень.

Що не можна робити на Благовіщення у 2023 році

  • Шити, в’язати, вишивати.
  • Виконувати тяжку працю.
  • Давати в борг.
  • Вінчатися.
  • Злословити, сваритися.
  • Заплітати коси.

Раніше "Телеграф" розповідав, коли в Україні у 2023 році відзначається Чистий четвер. Щорічно свято приходиться на різні числа залежно від дати Великодня. Крім того, ми повідомляли, коли у 2023 році відзначається Страсна п’ятниця — один із найважливіших днів останнього тижня перед Великоднем.