Вербна неділя 2023: митрополит Єпіфаній провів богослужіння в Лаврі (відео)

Читать на русском
Автор
32325
Вербу можна освятити онлайн Новина оновлена 09 квітня 2023, 09:13
Вербу можна освятити онлайн. Фото rbc.ua

Богослужіння 9 квітня з нагоди Вербної неділі проводилось онлайн

Свято Вербна неділя, або ж Вхід Господній у Єрусалим — це останній день перед Страсним тижнем і з цього дня починається найсуворіший піст. 9 квітня святкують християни східного обряду по юліанському календарю. Через тиждень після Вербної неділі – Світле Христове Воскресіння.

Предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Єпіфаній здійснив у Вербну неділю божественну літургію в Києво-Печерській лаврі – у Трапезному храмі святих Антонія та Феодосія. Початок богослужіння почалось о 9-й годині ранку.

Оскільки багато вірян цього дня не змогли відвідати святкові богослужіння у храмах через війну, яку розв'язала росія, всі бажаючі освятили вербу у Вербну неділю в Україні за допомогою онлайн-богослужіння.

Так, богослужіння транслювалось на сторінках ПЦУ та Митрополита Епіфанія у Facebook та на YouTube-каналі ПЦУ.

Нагадаємо, що головна традиція свята — освячення верби у церкві. Вважається, що священні гілочки відганяють недобрих людей, хвороби, а також це чудовий оберіг від хвороб, горя та сліз. Ними можна прикрасити оселю для залучення благополуччя та збереження домашнього вогнища. Також у Вербну Неділю готують паски — традиційний пасхальний хліб.

Раніше "Телеграф" розповідав, коли в Україні у 2023 році відзначається Чистий четвер. Щорічно свято приходиться на різні числа залежно від дати Великодня. Крім того ми повідомляли, коли у 2023 році відзначається Страсна п’ятниця — один із найважливіших днів останнього тижня перед Великоднем.