Страсний тиждень 2023: які церковні заборони не можна порушувати в цей час

Читать на русском
Автор
5724
Страсний тиждень — що не можна робити з 3 по 9 квітня 2023 року
Страсний тиждень — що не можна робити з 3 по 9 квітня 2023 року. Фото freepik.com

Кожен день Страсного тижня має особливий сенс і називається Великим

З понеділка, 3 квітня, у християн західного обряду починається Страсний тиждень, який ще називається Страсна седмиця. Триватиме вона з 3 по 9 квітня і завершиться Великоднем (Світлим Христовим Воскресінням), яку католики цього року святкують 9 квітня. Страсний тиждень збігається з останнім, найсуворішим тижнем Великого посту. Це той період, під час якого згадують про страждання Ісуса Христа.

Кожен день Страсного тижня має свій особливий зміст, правила та заборони, яких необхідно дотримуватися. У піст не можна вживати в їжу м’ясні та молочні страви, а також яйця та рибу. Також не можна влаштовувати вечірки та веселитися. У передпасхальний тиждень у храмах не проводяться обряди вінчання та хрещення, і не відзначаються релігійні свята.

Що не можна робити в Страсний тиждень-2023

Страсний тиждень 2023 по днях
  • Порушувати піст та веселитися.
  • Сваритись, кричати, скандалити.
  • Займатися тяжкою фізичною працею.
  • Святкувати весілля та дні народження.
  • Відмовляти комусь у допомозі.
  • Поминати померлих родичів.
  • Здійснювати хрещення.

Раніше "Телеграф" розповідав, на які дні у 2023 році будуть припадати головні християнські свята через зміни у церковному календарі.

Також ми писали, коли в Україні у 2023 році відзначається Чистий четвер. Щорічно свято приходиться на різні числа залежно від дати Великодня. Крім того, ми повідомляли, коли у 2023 році відзначається Страсна п’ятниця — один із найважливіших днів останнього тижня перед Великоднем.