Песах 2023: дата святкування, традиції та заборони єврейського Великодня

Читать на русском
Автор
825
Песах часто називають єврейським Великоднем
Песах часто називають єврейським Великоднем. Фото apostrophe.ua

Святкування тривають цілий тиждень, протягом якого потрібно суворо дотримуватися певних заборон

Вже у наступну неділю, 16 квітня, православні відзначатимуть головне християнське свято року — світлий Великдень. У католиків він цьогоріч припадає на 9 квітня. А коли ж святкуватимуть Песах євреї? Саме це свято зазвичай порівнюють із християнським Великоднем.

Дата Песаха щороку змінюється, адже вона прив’язана до місячного календаря. Святкування розпочинаються на 14-ий день весняного місяця нісан (це перший місяць біблійного року в єврейському календарі) і триває тиждень. На які числа припадає єврейський Великдень у 2023 році, в чому особливість цього свята, про його звичаї, традиції та заборони розповідає "Телеграф".

Коли святкують Песах у 2023 році

Песах — центральне юдейське свято на згадку про вихід з Єгипту. І насправді воно ніяк не пов'язане з Великоднем, адже євреї в цей період святкують своє звільнення з рабства. Це головне свято весни.

Згідно з єврейським календарем, у 2023-му Песах випадає на 6 квітня, але оскільки у євреїв доба починається з вечора попереднього дня, святкування розпочнуться ввечері 5 квітня. Закінчиться Песах цього року 12 квітня в Ізраїлі і 13 квітня у всіх інших країнах. До речі, в Ізраїлі перший та останній день святкування — це офіційні вихідні.

Є у цього свята й інші назви:

  • Хаг а-Мацот — у пам'ять про те, що євреї харчувалися мацою в роки рабства;
  • Хаг а-Авів — свято весни, коли відзначається свято;
  • Хаг а-Херут — на згадку про Вихід з Єгипту.

Традиції єврейського свята Песах

Увечері вся родина збирається за великим столом і починає спільну вечерю — так званий Седер (він повторюється і на другий день святкування). Можна запрошувати на святкове частування також бідних і своїх знайомих, які не мають змоги відзначити Песах зі своїми рідними.

Особливе місце на столі відводиться під прісні хлібці маца, гірку зелень (вона символізує гіркоту єгипетського рабства) та харосет — спеціальна страва з тертих яблук, горіхів і фініків. Також на святковому столі зазвичай є фарширована риба, варені яйця та м’ясо. Усі, хто зібрався за столом, п’ють виноградний сік та вино, а один келих з вином залишають наповненим — на знак поваги до пророка. Також усі присутні моляться та розмовляють на різні теми.

З третього по шостий день можна виходити на роботу, але працювати при цьому не заведено. Тоді як сьомий і восьмий день, як і перший та другий, знову вважаються святковими. Останній день Песаха — вихідний.

Заборони на Песах

  1. У цей період не можна їсти хліб із дріжджами (хамець), пити алкоголь на основі солоду і вживати продукти на заквасці. Навіть тримати такі продукти вдома не можна. Цю заборону Тора пояснює тим, що під час виходу з Єгипту євреї не мали змоги чекати, поки підніметься тісто, тому їли прісну мацу.
  2. Не можна користуватися звичайним посудом, оскільки він вбирає в себе заборонені продукти протягом року.
  3. У перший та останній день Песаха заборонено братися за будь-яку роботу.

Раніше ми розповідали, на які дати цьогоріч припадає Вербна неділя. А ще — як правильно освячувати гілочки верби і як їх потім зберігати.