Вербна неділя у 2023-му: як освятити вербу в церкві чи вдома

Читать на русском
Автор
5516
Гілки верби є найголовнішим атрибутом Вербної неділі
Гілки верби є найголовнішим атрибутом Вербної неділі. Фото freepik.com

Освятити гілочки верби, яка є головним атрибутом свята, можна і в домашніх умовах

Свято Вербної неділі цього року християни східного обряду відзначають 7 квітня. За церковним календарем подія називається — Вхід Господній до Єрусалиму, і належить свято до дванадесятих.

Одним із головних символів Благовіщення є пухнасті гілочки верби, які здавна заведено освячувати, а потім приносити додому в якості оберега від зла. Докладніше про традиції Вербної неділі читайте у матеріалі "Телеграфу".

Традиції Вербної Неділі

Це останній день перед Страсним тижнем. У Вербну неділю віряни йдуть до церкви, щоб освятити пухнасті гілки верби. Ці гілочки заведено зберігати вдома протягом усього року до наступного Великодня. Вважається, що освяченими вони відганяють недобрих людей, хвороби, а також це чудовий оберіг від хвороб, горя та сліз.

Варто пояснити, що вербові гілки символізують пальмові, якими юдеї вітали Ісуса Христа на вході до Єрусалиму. Оскільки у наших краях пальм немає, церковники замінили їх вербою, яка росте саме в цей час.

Як правильно святити вербу вдома

Оскільки через війну з російськими окупантами багато вірян не зможуть відвідати церкву цього дня, освятити вербу, яка б приносила удачу дому та його мешканцям протягом року, можна і в домашніх умовах. Достатньо купити гілочки верби, окропити їх вдома святою водою і від щирого серця прочитати:

"Освячує верби ці, Благодаттю Всесвятого Духа і окропленням води ця священні, в ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь!"

Раніше "Телеграф" розповідав, коли в Україні у 2023 році відзначається Чистий четвер. Щорічно свято приходиться на різні числа залежно від дати Великодня. Крім того, ми повідомляли, коли у 2023 році відзначається Страсна п’ятниця — один із найважливіших днів останнього тижня перед Великоднем.