Вербна неділя 9 квітня: що суворо заборонено робити у це світле свято

Читать на русском
Автор
16477
Цього дня віряни прикрашають свої оселі вербовими гілками
Цього дня віряни прикрашають свої оселі вербовими гілками. Фото pixabay.com

Не бажано 9 квітня влаштовувати галасливих гулянь та відмовляти у допомозі

За тиждень до святкування Великодня, за церковним календарем християни східного обряду відзначають ще одне не менш важливе церковне свято, яке також належить до дванадесятих, — Вербна неділя. Дата свята перехідна, тому що залежить від святкування Світлого Христового Воскресіння. 2023-го року Вербна неділя за юліанським календарем відзначається 9 квітня.

Християнам цього дня заведено йти до храму та освячувати гілочки верби, які вже освяченими приносять удачу дому та його мешканцям упродовж цілого року. Також у Вербну Неділю готують паски — традиційний пасхальний хліб.

У цей період все ще триває найсуворіший Великий піст, але на свята він послаблюється, тому на Вербну неділю можна дозволити собі рибу та морепродукти, олію, гарячі страви і зовсім небагато вина.

Вербна Неділя 2023: що не можна робити 9 квітня

  • Шити, в’язати, вишивати та займатися роботою по дому. Заборонено також фізичну працю.
  • Веселитися та відвідувати розважальні заклади.
  • Вживати алкоголь.
  • Їсти їжу тваринного походження.
  • Сваритися, лаятись, лихословити, бажати іншим зла.
  • Відмовляти у допомозі.

Раніше "Телеграф" розповідав, коли в Україні у 2023 році відзначається Чистий четвер. Щорічно свято приходиться на різні числа залежно від дати Великодня. Крім того, ми повідомляли, коли у 2023 році відзначається Страсна п’ятниця — один із найважливіших днів останнього тижня перед Великоднем.