Поливаний понеділок 2023: що можна і заборонено робити в перший день після Великодня

Читать на русском
Автор
23139
За традицією цього дня хлопці обливають дівчат водою
За традицією цього дня хлопці обливають дівчат водою. Фото bykvu.com

Назва за цим святом закріпилася не випадково

На другий день після світлого свята Світлого Христового Воскресіння за традицією відзначають Поливаний понеділок. Його ще називають Обливним, Мокрим або Водяним понеділком — через своєрідний звичай обливати водою навколишніх.

Поливаний понеділок має велику популярність у православних християн, які святкують церковні свята за юліанським календарем.

Поливальний понеділок: головні традиції

Головною традицією цього свята, як випливає із назви, є обливання водою навколишніх. Вважається, що цей ритуал приносить багатство та удачу тому, кого обливають. Найбільше діставалося дівчатам — таким чином їх наділяли ще більшою красою та здоров’ям. Хлопці ж поливали дівчат, які їм найбільше подобалися, а у відповідь від дівчат отримували писанки.

хлопці обливають дівчат водою
За традицією, у Поливальний понеділок хлопці обливають дівчат водою

Першого дня після Великодня є також традиція ходити в гості до родичів, друзів, пригощати один одного великодніми солодощами, які були освячені напередодні у церкві. "Христос Воскрес!" — вітають люди один одного цього дня. "Воістину Воскрес!" — кажуть у відповідь.

Що не можна робити 17 квітня у Поливаний понеділок

  • Сумувати та думати про погане.
  • Лаятися, сваритися та злитися.
  • Забороняється переїдати та вживати алкоголь.
  • Займатися будь-якою роботою та домашніми справами.
  • Сидіти вдома на самоті.

Як повідомляв раніше "Телеграф", 15 квітня в Єрусалимі відбулася щорічна церемонія сходження Благодатного вогню. Ця священна подія у Храмі Гробу Господнього символізує нерукотворне світло Воскресіння Христового. Більше фото з цієї події дивіться у попередньому матеріалі.