Три найпростіші обігрівачі для дому: плюси та мінуси різних видів

Читать на русском
Автор
Обігрівач може допомоги, коли немає опалення
Обігрівач може допомоги, коли немає опалення. Фото depo.ua

Більшість обігрівачів містять захист від перегріву та захисні елементи для людей

Опалювальний період в Україні тільки починається, але в будинках багатьох українців вже достатньо прохолодно. Серед популярних моделей обігрівачів, які працюють від електричної енергії, можна виділити три види — конвектори, масляні обігрівачі та тепловентилятори.

Вони відрізняються як принципом роботи, так і своїми недоліками. Звісно, відрізняється також потужність та ціна агрегатів. Вона залежить від типу, площі опалювальної площини, наявності електронного керування.

Конвектори

Ціни на конвектори стартують від 900 грн і закінчуються на межі вище 10 тисяч. Останні — сучасні моделі з режимами обігріву, дисплеєм, дистанційним керуванням. Однак принцип дії усіх конвекторів спільний — холодне повітря нагрівається всередині обігрівача, іде вгору, а холодне — спускається вниз і все по новій. Середня потужність 1-2,5 кВт. Ними можна обігріти простір і понад 30 м.кв.

Плюси: є захист від перегріву, невеликі габарити і плаский корпус, можна вішати на стіну чи тримати на ніжках, тихо працює, швидко нагріває, з електронним термостатом вміє підтримувати задану температуру.

Мінуси: витрати енергії, трохи підсушує повітря, вартість приладу з електричним термостатом.

Масляний обігрівач

Ціна на масляні обігрівачі від 1400 грн до понад 10 тисяч. Чим більше різних доданих функції — тим дорожче коштуватиме техніка. Принцип роботи — нагрівання олії всередині. Потужність найчастіше від 2 кВт.

Плюси: завдяки закритій конструкції не спалює кисень, має вбудований таймер, конструкція на коліщатках, довго утримує тепло після вимкнення.

Мінуси: важкий, габаритний, довше нагрівається та нагріває кімнату, також довго вистигає, гаряча поверхня.

Тепловентилятори

Ціна на звичайні моделі від 700 до 1,5 тис грн. Принцип дії — вентилятор видуває тепле повітря від нагрівального елемента. Зазвичай потужність від 2,0 до 2,5 кВт.

Плюси: швидко гріє, маленькі, легко перенести, наразі встановлюють "стопор" для роботи в перекинутому стані.

Мінуси: витрати електроенергії, чутний шум під час роботи, пил згорає при потраплянні на нагрівальний елемент і може воняти паленим.

Раніше "Телеграф" розповідав, що утеплення будинку чи квартири до зими варто розпочати з вікон. Герметик можна зробити зі старого пінопласту.