Є кілька правил. Як купити і донести додому рослину в холодну пору року, не вбивши її

Читать на русском
Автор
Є багато міфів, пов'язаних з купівлею рослин в холодну пору року
Є багато міфів, пов'язаних з купівлею рослин в холодну пору року. Фото Колаж "Телеграфу"

Купувати і транспортувати рослини взимку можна. Але дуже обережно.

Багато експертів стверджують, що кращий час для купівлі та пересилання рослин, — це весна і осінь, коли надворі помірні температури.

Проте чи дійсно це так? Як безпечно купувати рослини у холодний період часу, не обмежуючи себе, розповіла "Телеграфу" адептка екотерапії, колекціонерка екзотичних рослин, авторка статей Тетяна Коноваленко:

Холод — це вирок?

Існує думка, що в осінньо-зимовий період купувати рослини надризиково. Насправді в умовах, коли ми маємо швидкі транспортні компанії, утеплювачі та розуміння критичних температур — це скоріше міф, аніж, правда.

Якби у холодний період часу не можна було відправляти рослини, квітковим магазинам та садовим центрам довелося просто б зачинитися. Але погодьмося, що ми не помічаємо різниці в асортименті упродовж року. Звісно, є сезонні рослини, але це більше виключення, аніж правило.

Головне правило, якого варто притримуватись — купувати, замовляти рослини, щоб показник температури не опускався нижче -5. Знаю, що є магазини, які відправляють до -7-8 градусів, але краще триматися у діапазоні від 0 до -5. Також, треба врахувати, що ці показники — це максимальний мінус у нічний час протягом всього маршруту транспортування.

Рослини можна купляти і пересилати і взимку, якщо знати правила. Фото: Тетяна Коноваленко

Пакування рослин у зимовий час

Якщо раніше рослини могли приїхати у туалетному папері та пом’ятій коробці, з кожним роком пакування стає все віртуозніше.

Восени та взимку важливо використовувати матеріали, що зберігають тепло. До таких, відносяться папір, вата, ізолон. Також останній рік, деякі із продавців, почали використовувати heat-pack.

Папір. І тут варто згадати безхатьків. На жаль, ці люди вимушені шукати все те, що дозволить їм пережити холод. Якщо ви колись звертали увагу, вони збирають картон і не дарма. Папір має чудові властивості збереження тепла, зберігає повітряний прошарок, а тому є відмінним проміжковим елементом у пакуванні.

Вата. Завдяки низькому показнику теплопровідності, вона зберігає тепло та не охолоджується. Отримувала взимку у ваті, навіть, рослини із зони ризику, такі як бегонії із тонким корінням. Приїздило все без нюансів.

Ізолон. Більше відомий як утеплювач або спінений поліетилен. Має різну товщину, але звернути увагу бажано на товщину від 3-5 мм. Я отримувала рослини у пакуванні й тонше та, на жаль, досвід був не завжди вдалий.

Як утеплити рослину взимку
Папір, вата і ізолон можуть дозволити бюджетно утеплити посилку з рослиною

Heat-pack. Ця компактна грілка хіт закордонних відправлень, але не варто її вимагати для звичайних рослин. По-перше, heat-pack важко назвати дешевим. Ті, що дійсно зберігатимуть температуру 12-48 годин коштують від кількох сотень гривень до тисяч. По-друге, його використовують саме для тендітних рослин. Зазвичай, це iсторiя про достатньо коштовні сортові антуріуми, бегонії, алоказії. Здебільшого, продавці таких рослин і самі запропонують використати таку "грілку".

хімічні грілки Heat-pack
Приклад, як можуть виглядати такі хімічні грілки

Важливо, не лише, щоб рослина була запакована у теплоощадні матеріали, але й мінімізувати втрату тепла через отвори й щілини.

Також, не соромтесь запитувати, чи відправник утеплює рослину, що саме використовує. Нормальною практикою є й доплата за утеплення, оскільки, матеріали коштують грошей і не завжди закладені у вартість рослини. На моїй практиці було не раз, що я просила про утеплення і сама пропонувала доплату.

Розпакування рослин у холодний період часу

Окрім потреби у правильному пакуванні та обранні температур для відправки, необхідно й дотримуватися правил розпакування. Одне із них — правило поступового прогріву рослини.

Принести пакунок з морозної вулиці до теплого приміщення і одразу його розпакувати — неправильно. Рослина може отримати тепловий стрес, через що втратити не лише декоративність зовнішнього вигляду, а й загинути.

Отож, діємо за таким принципом:

  • лишаємо пакунок у більш прохолодній частині житла, наприклад, коридорі на годину;
  • далі переносимо у тепліше приміщення, де рослина буде рости, та лишаємо ще на годину;
  • розпаковуємо та даємо постояти у спокої ще кілька годин;
  • оглядаємо.

Не рекомендую одразу ставити рослину під лампи, якщо користуєтеся ними. Відкладіть це до наступного дня. Не забувайте, що транспортування, відсутність світла та нормальних умов — це стрес.

Наступного дня огляньте рослину на предмет стану ґрунту, шкідників, хвороб. За потреби, зробіть пересадку. Полийте або попшикайте рослину засобом антистрес дії.

Що таке "стрес рослин"?

Для того, щоб зрозуміти навіщо настільки прискіпливе розпакування та чому не варто рослини одразу нести у теплу кімнату, варто згадати про термічний шок та стрес.

Будь-який стрес, згідно з роботами канадського вченого Ганса Сельє, складається із трьох факторів: тривоги, адаптації (резистентності) та виснаження. При чому, зі стану резистентності до стану виснаження, може призвести концентрація негативних факторів або їх різка зміна.

Серед факторів стресу рослин, умовно, є три групи, але нас цікавить саме група фізичного стресу, до якої відноситься:

  • висока та низька температури;
  • освітленість;
  • нестача або надлишок вологи;
  • механічні пошкодження.

Тобто, температурні коливання належать до фізичного стресу. Через термічний стрес погіршується засвоєння корінням поживних речовин, порушується фотосинтез. Рослина може скинути листя, зів’янути або й зовсім загинути.

Не забуваємо й про тепловий шок, термошок. Він призводить до опіків на рослині та настає через взаємодію із гарячими повітрям, об’єктами (та ж батарея), парою, водою.

Саме тому рослині потрібен час, щоб адаптуватися до змін умов та не перейти у третю фазу виснаження та загибелі. Адаптація має достатньо багато стратегій, однак ключовим фактором є час. Чим більше його є в організму для відповіді, тим більше вибір можливих стратегій.

Я часто можу залишити рослину й на пів дня, поступово переміщуючи її у житлі. Нікуди не спішити, у цьому випадку — гарна ідея.

Тетяна Коноваленко