Інакше сад не перезимує: як потрібно обробити дерева та чагарники у листопаді

Читать на русском
Автор
Подбайте про культури до зимових морозів
Подбайте про культури до зимових морозів. Фото Freepik

Щоб плодові дерева не постраждали від хвороб та шкідників, важливо дати їм правильний догляд

У листопаді у дачників досі чимало роботи, оскільки потрібно встигнути підготувати плодові дерева й ягідні чагарники до зими. Щоб ваші культури пережили морози та в майбутньому давали врожай, важливо виконати низку робіт.

Порадами щодо догляду за садом у листопаді ділиться Телеграм-канал "Садівник". Встигніть завершити обробку до настання холоду.

Обробка дерев і чагарників восени

Якщо осінь була сухою, то у листопаді рекомендується виконати вологозарядний полив. Для цього дачники в кілька прийомів поливають ґрунт у пристовбурних колах плодових дерев за периметром крони. Пам’ятайте, що ґрунт повинен увібрати воду приблизно до глибини 60-80 см.

Крім того, листопад – чудовий час для мульчування ґрунту пристовбурних кіл. Для цього підійде шар компосту або гною, що перепрів, завтовшки 6-8 см. Така маніпуляція допоможе рослинам зберігати вологу і накопичувати поживні елементи.

До грудня не забудьте прибрати сухі плоди з дерев та падалицю під їх кронами. Багато хто про це забуває, хоча так ви збільшуєте шанси на розмноження хвороб і шкідників.

Як обробляти плодові дерева у листопаді? По-перше, стовбури дорослих дерев і основу скелетних гілок білять спеціальною побілкою (2,5 кг гашеного вапна, 1 кг глини та 300 г мідного купоросу на 5 л води) або магазинною садовою фарбою. Деякі садівники додають у побілку карбофос (достатньо 30 мл на 5-літровий об’єм): це допомагає відлякати від дерев гризунів.

На листопад випадає остання обробка крони дерев та чагарників від хвороб. Маніпуляцію слід проводити, коли листя повністю опало. Дачникам потрібно обприскувати крону 5-відсотковим розчином сечовини (карбаміду) (500 г на 10 л води) або 3-відсотковим розчином залізного купоросу (300 г на 10 л води). Важливо, щоб у цей час на вулиці було сухо і поки що зберігався невеликий "плюс".

Раніше "Телеграф" розповідав, що восени дачники обрізають плодові дерева. Деякі культури особливо потребують цього.