Розплідник для шкідників: чому не можна залишати опале листя в саду

Читать на русском
Автор
504
Осінній сад
Осінній сад. Фото Freepik

Це поширена помилка багатьох дачників

Після збирання врожаю пізньої осені може здатися, що всі роботи на дачі, городі та в саду завершені. Як би не так. Восени потрібно подбати про збирання опалого листя у вашому саду. Ми вже розповідали, що за спалювання сухостою та листя можна отримати штраф, а сьогодні ділимося, чому не потрібно залишати опале листя під деревами в саду.

Як виявилося, це поширена помилка багатьох дачників. Люди думають, що опале листя перегниває і стає добривом, пише Ukr.Media. Однак, буває так, що купа листя під деревом стає розплідником для шкідників, які потім зазіхнуть на ваш урожай.

Чому не можна залишати листя в саду

Купа опалого листя — ідеальне тепле і вологе місце для розмноження личинок, равликів та деяких комах-шкідників. Вони можуть не тільки безпосередньо шкодити рослинам та деревам, але й поширювати бактерії, грибки та різні хвороби.

Опале листя, яке килимом лежить під деревом, може стати бар’єром, який обмежить доступ до коренів дерев. Це може призвести до пересихання, а в найгіршому випадку загибелі дерева.

Не варто залишати листя ще й з естетичних міркувань. Це зараз воно може виглядати красиво і яскраво, проте вже зовсім скоро опале листя перетвориться на неприємну коричневу квашу з мерзенним запахом.

Раніше "Телеграф" розповідав про три способи з користю позбавитися від опалого листя. Тільки не спалюйте і не викидайте сухостій та листя.