Три рецепти традиційних українських страв: що смакували на Різдво наші предки

Читать на русском
Автор
1366
На Різдво українські господині готують традиційні 12 пісних страв (зображення створено за допомогою ШІ)
На Різдво українські господині готують традиційні 12 пісних страв (зображення створено за допомогою ШІ)

Різдво — чудовий час, аби зібратись усією сім'єю за святковим столом

Різдво — це одне з найголовніших свят у році, яке символізує народження Ісуса Христа. У цей день прийнято збиратися всією родиною за святковим столом і насолоджуватися традиційними стравами.

У кожній країні є свої улюблені страви, які подаються на Різдво. В Україні до таких страв належать кутя, узвар і вареники.

Кутя — це традиційна українська страва, яка готується з пшениці, маку, меду, горіхів і сухофруктів. Кутя символізує достаток і родючість.

Рецепт куті:

  • 1 склянка пшениці
  • 1 склянка маку
  • 1 склянка меду
  • 100 г горіхів
  • 100 г сухофруктів

Пшениц. промиваємо і замочуємо на ніч у холодній воді. На наступний день варимо в киплячій воді до готовності. Мак промиваємо і замочуємо в холодній воді на 30 хвилин. Потім відціджуємо і перетираємо його в макітрs. Мед розтоплюємо на водяній бані. Горіхи і сухофрукти подрібнюємо.

З'єднуємо пшеницю, мак, мед, горіхи і сухофрукти. Перемішуємо все до однорідності. Кутю можна подавати гарячою або холодною.

Узвар — це традиційний український напій, який готується з сухофруктів, меду і прянощів. Узвар символізує здоров'я і довголіття.

Рецепт узвару:

  • 2 л води
  • 100 г сухофруктів (сухофрукти можна використовувати будь-які, але краще поєднувати кілька видів)
  • 100 г меду
  • 5 г кориці
  • 5 г гвоздики

Сухофрукти промиваємо і заливаємо водою. Доводимо воду до кипіння і варимо 10 хвилин. Потім додаємо мед, корицю і гвоздику. Варимо ще 10 хвилин.

Узвар можна подавати гарячим або холодним.

Вареники — це ще одна традиційна українська страва, яка подається на Різдво. Вареники можуть бути з різними начинками: картопляною, капустяною, грибною, м'ясною, фруктовою тощо.

Рецепт вареників:

Тісто:

  • 500 г борошна
  • 2 яйця
  • 150 мл води
  • 1 ч. л. солі

Начинка:

  • 500 г картоплі
  • 1 цибулина
  • 100 г олії
  • сіль, перець за смаком

Для тіста змішуємо борошно, яйця, воду і сіль. Замішуємо тісто до однорідності. Накриваємо тісто рушником і залишаємо на 30 хвилин.

Для начинки відварюємо картоплю, чистимо її і розминаємо в пюре. Цибулю дрібно нарізаємо і обсмажуємо на олії. Додаємо цибулю до картопляного пюре, солимо і перчимо за смаком.

Розкачуємо тісто в тонкий пласт. Вирізаємо з тіста кружечки. На кожен кружечок кладемо начинку і защипуємо краї.

Варимо вареники в киплячій воді до готовності. Подаємо з соусом або сметаною.

Щоб приготувати смачні і ароматні страви для Різдвяного столу, використовуйте якісні продукти і дотримуйтесь рецепту. І, звісно, не забудьте про атмосферу свята!

Нагадаємо, Телеграф вже писав рецепт салату "Різдвяний вінок" . Також, ми розповідали, як приготувати закуску "Ялинка"