ТОП-8 захоплюючих книг для підлітків від українських письменників

Читать на русском
Автор
ТОП-8 захоплюючих книг для підлітків від українських письменників Новина оновлена 11 липня 2023, 14:22

Філософські казки та пригодницькі романи українських письменників гідні стати настільними книгами кількох поколінь юнаків та дівчат.

Ми зібрали 8 українських книг, які припадуть до душі юним українцям.

1. "Вечірні магазини вулиці Волоської", Галина Ткачук

Автор запрошує читача перейнятися атмосферою старого Подолу. Району не лише гарного та атмосферного, а й дуже таємничого. Тут живуть мудрі звірі — коти, білки та ворони. Кожен — зі своєю харизмою і кожен — закоханий у своє місто. Але тут діють і підступні злодії... І хоча читач знає, хто винен у крадіжці віку, від цього інтрига не видається менш цікавою. Книга створює світлий позитивний настрій, надихає ще ширше розплющити очі та придивитися до давно знайомих місць. Адже насправді кожна вулиця і будинки мають власну магію...

2. "Душниця", Володимир Аренєв

Філософський фантастичний роман вже отримав багато схвальних відгуків. Автор зображує світ, надзвичайно схожий на наш. Крім одного — у тому світі душам померлих не дають полетіти в інший вимір. Натомість вони літають над живими у вигляді повітряних кульок та розповідають свою правду. Щоправда, чути померлих можуть лише підлітки. А згодом їх переміщують до душниці, разом із персональною історією. Незважаючи на сумну тему, роман читається легко та дає тисячі приводів для роздумів. Книга вже здобула шість нагород на міжнародних конкурсах.

3. "Арсен", Ірен Роздобудько

13-річний Арсен живе у Києві разом із мамою. Батько пішов із сім’ї, тому герой звикає до ролі єдиного чоловіка у сім’ї. Влітку хлопець вирушає відвідати бабусю та дідуся, яких не бачив довгий час. Там на нього чекає не лише відпочинок на природі, а й моторошна таємниця, яка спливає з минулого. Героя має розгадати її і... трохи змінитися. Адже пригоди, важлива справа і перше кохання як-не-як, а змушують подорослішати.

4. "Часодєї", Наталія Щерба

Серія із шести фантазійних книг порадує динамічними подіями, таємницями, магією та несподіваними відкриттями. Головна героїня епопеї Василіса — активна школярка, яка любить спорт і не завжди може порозумітися з однолітками. Але в одну мить життя дівчинки перевертається з ніг на голову. Виявляється, що її батько — могутній маг, а вона сама повинна приймати непрості рішення у дивному світі з ельфами, феями та іншими чарівними істотами. Під час історії дівчині доведеться чимало дізнатися про саму себе.

5. "Не такий", Сергій Гридін

Життєва історія про Дениса, який страждає від зайвої ваги, переживає глузування однолітків, розлучення батьків та перші романтичні почуття, позбавлена тих рюшів, якими дорослі часто прикрашають власне бачення дитячого світу. Герої спілкуються нормальною живою мовою і в головах у них киплять живі суперечливі світи. Автор показує своїм читачам, мовляв, життя – далеко не легка справа. Але в якій ситуації ти не опинився б, варто шукати вихід, а не опускати руки.

6. "Інший дім", Оксана Лущевська

Розповідь ведеться відразу від двох героїв — брата та сестри. Вони досить різні за характером, тому читач може подивитись події з різних боків. Хлопець та дівчина живуть разом із батьком, поки мама заробляє на життя за кордоном. Звичайно ж, життя підлітків наповнене переживаннями — від нелегкого вибору між мрією та небажанням розлучатися з близькою людиною до першого кохання. Побутові ситуації сприймаються дуже емоційно і змінюють характер головних героїв, які дорослішають буквально за годинник.

7. "Намалюй мене птахом", Галина Рис

Головна героїня Гелена вступає у чарівний університет, у якому навчають витончених наук, переїжджає до іншого міста і починає доросле життя. Дівчину оточують неординарні казкові істоти, що додають твору витонченості. Але просто спостерігати за новою реальністю не в характері Гелени. Дівчина знаходить собі першу в житті роботу, а також вплутується в химерну авантюру... Згодом Гелена починає розуміти, що настав час розлучатися з дитячим світоглядом і знімати рожеві окуляри. Цікаво, що хоча у творі є амурні історії, головну героїню кохання обходить стороною. Автор ламає штампи підліткової літератури, пропонуючи читачам зосередитись на іншому.

8. "День Сніговика", Дзвінка Матіяш

Головна героїня Ірма хоче стати математиком і вступити до кращого вишу. Втім, виш знаходиться в місті, на яке наклав лапу дивний і жорстокий диктатор. Через нього у мешканців міста купа табу. Їм заборонено утримувати будинки тварин, бачити сни, а особливо – любити сніг. При цьому Ірма від снігу у захваті — адже тільки він допомагає активізувати її особливий чарівний дар. Примхлива доля робить саме Ірму головною надією заручників імператора. Цікава антиутопія надихає вірити у краще і вкотре нагадує, що нездійсненних бажань у всесвіті вкрай мало.