Причиною аварії на АЕС ”Фукусіма-1” став людський чинник

Читать на русском
Автор
Причиною аварії на АЕС ”Фукусіма-1” став людський чинник Новина оновлена 03 серпня 2023, 14:02

Такі висновки містяться в опублікованій сьогодні доповіді спеціальної комісії парламенту Японії, яка провела розслідування причин

”Аварія на ”Фукусімі-1” була не природною, а техногенною катастрофою, — наголошується у доповіді. — Атомна станція була готова ні до удару сильного землетрусу, ні цунамі”.

Відповідальність за аварію комісія поклала на компанію-оператора АЕС ”Токіо електрик пауер” (ТЕПКО) та урядові служби, які займаються атомною областю. ”Відповідальні структури не вжили належних заходів щодо забезпечення безпеки станції та мешканців прилеглих до неї районів”, — наголошується у документі.

Раніше в попередній доповіді про причини подій на АЕС комісія розкритикувала дії, які зробили фахівці ТЕПКО в перші дні після аварії, а також недостатньо оперативне інформування громадян Японії про те, що відбувається на ”Фукусімі-1”. Дані доповіді парламентської комісії розходяться із підсумками внутрішнього розслідування ТЕПКО, проведеного наприкінці минулого року.

У компанії стверджують, що основною причиною аварії на ”Фукусімі-1” стала хвиля цунамі, висота якої (близько 15 м) перевищила всі прогнози на випадок сильного землетрусу. Внаслідок аварії на АЕС ”Фукусіма-1” навесні 2011 року повністю розплавилися паливні стрижні одразу на трьох реакторах.

Великі території зазнали забруднення радіоактивними речовинами. Із району станції довелося евакуювати близько 80 тисяч людей. Наразі проблемні енергоблоки вже приведені у стан холодної зупинки, ведеться підготовка до вилучення ядерного палива.