"Арабська весна" як перевірка на міцність

Читать на русском
Автор
"Арабська весна" як перевірка на міцність Новина оновлена 22 січня 2024, 13:48

Ситуація на Близькому Сході стає перевіркою здатності міжнародного співтовариства дотримуватися Статуту ООН.

Про це заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, виступаючи на Генасамблеї ООН. Близький Схід – окрема тема цьогорічної сесії Генасамблеї. Вирішити окремі регіональні конфлікти не вдається, в тому числі через розбіжності в міжнародному співтоваристві. З трибуни Генасамблеї глава російського МЗС наголосив – ті, хто зацікавлений у стабільності близькосхідного регіону та світу загалом, мають спиратися на Статут Організації об’єднаних націй.

Ці основні принципи ні в якому разі не дають права займатися зміною режимів. За останні 2 роки через це пройшли кілька країн Близького Сходу та Північної Африки. У Сирії протистояння опозиціонерів та уряду триває вже 1,5 роки. Стільки ж триває й протистояння у Раді Безпеки ООН щодо методів вирішення конфлікту. Зовнішнім гравцям поки не вдається дійти згоди, як вивести країну з кризи.

Росія переконана, що можливість колективних дій є. Почати потрібно із загального припинення вогню, звільнення полонених та заручників та доставки додаткової гуманітарної допомоги. Найкоротший шлях до того, щоб у Сирії перестали гинути люди, прописаний у Женевському комюніке "Групи дій". У червні його підписали постійні члени Ради Безпеки та представники Ліги Арабських держав.

Сергій Лавров закликав усіх учасників "Групи дій" дотримуватись взятих зобов’язань. Ті, хто протидіє їх виконанню, на думку Лаврова, беруть він величезну відповідальність. Наполягаючи, що уряд має першим припинити вогонь, вони заохочують опозицію до зворотного – активізації бойових дій. Це лише посилить сирійський конфлікт. Деякі західні країни відкрито закликають до інтервенції. Напередодні це зробив президент Франції Франсуа Олланд.

При всій складності Сирія – не єдина проблема регіону. На порядку денному залишається палестино-ізраїльський конфлікт та ситуація навколо Ірану. Зміни, що пройшли та тривають в арабських країнах, переплітаються з ключовими проблемами сучасних міжнародних відносин. І це на тлі економічних труднощів у Європі та США. Держави-члени ООН повинні домовлятися про спільне реагування на загрози глобальної стабільності. Єдності зовсім не сприяють односторонніх санкцій в обхід ООН.

Лавров нагадав, що все ще продовжують діяти торговельно-економічні та фінансові обмеження США щодо Куби. Російський міністр назвав це "реліктом "холодної війни", а односторонні санкції в цілому — безвідповідальними діями, продиктованими сьогохвилинними інтересами. Сьогодні у світі немає місця "холодним війнам", оскільки він уже перестав бути однополярним. Але не всі готові це визнати, так як довіра ще стало базою для міжнародних відносин.