У Словаччині проходять парламентські вибори

Автор
У Словаччині проходять парламентські вибори

Вього 150 депутатських місць. Найбільшу фракцію в парламенті (48 місць) має соціал-демократична партія Smer.

У Словаччині сьогодні відбуваються вибори до парламенту, що можуть кинути виклик тривалому домінуванню у словацькій політиці лівоцентристської партії Smer.

Про це повідомляє BBC. 

Видання зауважує, що проведені напередодні виборів опитування не продемонстрували очевидної переваги якійсь з політсил, однак підтримка ультранаціоналістичної партії порівняно зросла. 

Разумков скликає позачергове засідання Ради на 4 березня

У парламенті Словаччини 150 депутатських місць. Нині найбільшу фракцію в парламенті (48 місць) має соціал-демократична партія Smer, до якої належить чинний прем'єр-міністр Петер Пеллегріні (обійняв посаду у березні 2018 року). Втім, після масових протестів в країні через вбивство журналіста-розслідувача Яна Кучака, підтримка урядової партії різко знизилася. 

Напередодні виборів підтримка Smer оцінювалася у 17%, тоді як загальні вибори 2016 року партія виграла з результатом 28% голосів. 

Друге місце соціологи віддавали правоцентристській партії Ordinary People (OLaNO), яка напередодні виборів зміцнила популярність завдяки своїй антикорупційній програмі.

В Конгресі США стурбовані, що коронавірус може вплинути на вибори

Права партія "Наша Словаччина" (LSNS) піднялася на третє місце, свідчать опитування. На четвертому та п’ятому місці — лівоцентристська ліберальна група "Прогресивна Словаччина" (PS-SPOLU) та ліберальна опозиційна партія "За Люді", яку очолює колишній президент Андрей Кіска.

Як повідомляв Укрінформ, журналіст-розслідувач Ян Кучак був вбитий разом зі своєю дівчиною Монікою Кусніровою у власному будинку у словацькому селищі Велька Мача під містом Трнава. Правоохоронці припускають, що вбивство сталося в період з 22 до 25 лютого 2018 року.

Мотивом злочину могла бути професійна діяльність журналіста, зокрема його розслідування діяльності італійської мафії на сході країни. Голова уряду Словаччини Роберт Фіцо заявив, що уряд готовий сплатити 1 млн євро за інформацію, що допоможе розслідуванню.