Туреччина перекрила морський кордон з Грецією через біженців

Автор
551
Туреччина перекрила морський кордон з Грецією через біженців

Тисячі біженців штурмують кордон Туреччини щоб потрапити до Європи.

Туреччина з міркувань безпеки більш не дозволить мігрантам перетинати Егейське море по шляху до Греції. Про це з посиланням на турецьку службу берегової охорони, яка виконує розпорядження президента країни Реджепа Ердогана, повідомляє ВВС.

За тиждень до цього президент Туреччини заявив, що відкриває двері сирійським біженцям, які бажають залишити країну і вирушити до Європи.

Європейський Союз звинувачує Ердогана в тому, що той використовує мігрантів в політичних цілях. Брюссель відмовляється збільшити дотації Туреччини, які використовуються для розміщення там сирійських біженців.

Тим часом тисячі біженців намагаються перейти сухопутний кордон між Туреччиною і Грецією. У суботу грецька поліція вкотре застосувала сльозогінний газ при розгоні натовпів біженців біля пропускного пункту поблизу міста Кастаніс. Біженці кидали каміння в поліцейських і кричали "Відкрийте ворота!"

Сім німецьких міст готові прийняти дітей-біженців з Греції

Грецька влада також звинуватила турецьку поліцію в тому, що вона закидала гранатами з газом грецьких прикордонників.

У 2016 році між ЄС та Туреччиною було укладено угоду про те, що Туреччина буде затримувати мігрантів на своїй території в обмін на надання їй європейських субсидій обсягом близько 6 млрд євро в рік. Однак з тих пір відносини між ЄС і Туреччиною з різних питань серйозно загострилися.

В останні тижні наступ сирійської армії в провінції Ідліб при російській підтримці призвів до зростання потоку сирійських біженців, які масово переходять на турецьку територію. У Туреччині вже розміщено близько 3,7 млн сирійських біженців, проте конфлікт в провінції Ідліб призвів до того, що ще близько мільйона біженців з Сирії перейшли південний кордон Туреччини.

Грецька влада призупинила на місяць розгляд всіх прохань про притулок, які вже подані нелегальними мігрантами.

Останніми днями кораблі турецької берегової охорони стали перехоплювати судна з біженцями і повертати їх на берег.