Колишній король Іспанії Хуан Карлос втік до ОАЕ

Автор
813
Колишній король Іспанії Хуан Карлос втік до ОАЕ

Колишній король Іспанії Хуан Карлос вирушив до Об'єднаних Арабських Еміратів після того, як оголосив що залишає свою рідну країну у зв'язку із розслідуванням щодо корупції.

Медіа-група NIUS опублікувала фотографію, зроблену в день зникнення колишнього іспанського монарха, на якій схожа на нього людина спускається по трапу літака в Абу-Дабі, однак особа літнього чоловіка на знімку наполовину приховано медичною маскою.

82-річний Хуан Карлос, який відрікся від престолу в 2014 році на користь свого сина, наслідного принца Філіпа (нині короля Іспанії Філіпа IV), заявив про намір покинути батьківщину в понеділок в листі до сина - за його власними словами, щоб той міг "правити в спокої ".

Колишній монарх, який перебуває під слідством не тільки у себе на батьківщині, але і в Швейцарії, також додав, що рішення виїхати з Іспанії пов'язано з деякими подіями в його особистому житті, "викликали суспільний резонанс".

При цьому Хуан Карлос не уточнив, в яку країну має намір переїхати і коли саме це має статися. Однак запевнив, що, якщо у слідства виникнуть до нього питання, він готовий на них відповісти.

У вівторок прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес заявив, що не знає про місцезнаходження колишнього короля. Іспанські національні ЗМІ висловлювали припущення, що Хуан Карлос міг відправитися в Домініканську Республіку або до сусідньої Португалії.

У суботу ввечері журналісти заявили, що їм вдалося розшукати колишнього іспанського монарха: за їхніми даними, він знаходиться в Абу-Дабі, де займає цілий поверх в п'ятизірковому готелі Emirates Palace.

Раніше повідомлялося про тісний зв'язок Хуана Карлоса з наслідним принцом Абу-Дабі Мухаммадом ібн Заїд Аль Нагаяном. Однак поки що інформація про місцезнаходження зниклого монарха залишається непідтвердженою: і іспанська влада, і члени королівської сім'ї відмовляються давати коментарі з цього приводу.

У чому звинувачують Хуана Карлоса

Прокуратура Іспанії розслідує можливу причетність колишнього монарха до укладення контракту на будівництво швидкісної залізниці в Арабських Еміратах - від Мекки до Медіни. Будувати дорогу будуть іспанські компанії, а сума операції оцінюється в кілька мільярдів доларів.

За три роки до укладення цього контракту Хуан Карлос отримав від короля Саудівської Аравії подарунок в розмірі 100 млн доларів. При цьому велика частина цих грошей була передана колишній коханці короля Іспанії, німецької підприємниці Корінне цу Сайн-Вітгенштейн. Розслідування обставин цієї справи веде і прокуратура Швейцарії, де колишнього короля підозрюють в зберіганні на банківських рахунках незадекларованих коштів.

Сам Хуан Карлос неодноразово відмовлявся коментувати звинувачення на свою адресу, а іспанська влада заявляла, що керується принципом загальної рівності перед законом і не буде втручатися в хід розслідування.