"Ленінопад" дістався США: у Сіетлі хочуть прибрати статую Леніна

Читать на русском
Автор
"Ленінопад" дістався США: у Сіетлі хочуть прибрати статую Леніна Новина оновлена 18 січня 2024, 13:01

У Сіетлі (США) протестувальники закликали забрати статую Леніна в районі Фремонт, і мер міста Ед Мюррей підтримав їхні вимоги.

Мер американського міста Сіетл Ед Мюррей закликав демонтувати пам’ятник солдатам, які воювали у Громадянську війну на боці Конфедерації, а також статую засновника Радянської держави Володимира Леніна у Фремонті. Про це повідомляє Mynorthwest. "В останні кілька днів жителі Сіетлу висловили стурбованість та розчарування через символи ненависті, расизму та жорстокості у нашому місті", — сказав він про монументи.

Глава Сіетлу наголосив, що пам’ятники необхідно демонтувати незважаючи на те, що вони знаходяться на приватній території.

Як повідомлялося, 14 серпня, суд у США відхилив можливість застави для 20-річного Алекса Джеймса Філдса, якого звинувачують у свідомому вбивстві та у трьох випадках зловмисного заподіяння тілесних ушкоджень та втечу з місця ДТП після наїзду на демонстрацію у Шарлоттсвіллі. Внаслідок наїзду загинула одна учасниця акції та ще 19 людей було поранено, у місті було введено надзвичайний стан.

Вбивця з Шарлотсвілля постане перед судом

Крім того, ще двоє людей загинули після падіння гелікоптера поліції, який вивчав оперативну обстановку в місті. Також у місті сталися запеклі зіткнення ультраправих та їхніх противників на ґрунті рішення влади демонтувати статую генерала Роберта Лі у парку Визволення (чорношкірих рабів) у центрі Шарлоттсвілля. Генерал Лі командував армією південних штатів, які зазнали поразки у Громадянській війні 1861-65 років, після чого на Півдні було скасовано рабство. Як мітинг протесту проти планів демонтажу статуї було організовано акцію «Об’єднаємо правих».