Темна матерія може бути старше Великого вибуху

Автор
Темна матерія може бути старше Великого вибуху

На темну матерію може припадати до 27% маси Всесвіту в той час, як темна енергія відповідальна за 68%.

 Ймовірно, фізики вже спостерігали загадкову матерію в різних дослідженнях, але не зрозуміли цього. 

Темна матерія - загадкове гіпотетичну речовину, поки ще не відкрите вченими - ймовірно існувало ще до Великого вибуху, з якого почалося існування нашого Всесвіту. Так вважає вчений балтіморського Університету Джона Хопкінса Томмі Тенканен. І хоч сама ідея не нова, фізик і астроном виклав математичне пояснення, яке підтверджує її достовірність.

Як повідомляє Newsweek, його дослідження проливає світло на походження темної матерії, а також пояснює, як її можна виявити під час астрономічних спостережень. 

"Дослідження викриває нову зв'язок між фізикою елементарних частинок і астрономією. Якщо темна матерія складається з нових частинок, які були утворені до Великого вибуху, вони могли вплинути на унікальний спосіб розподілу галактик в космосі", - сказав Тенканен. 

Цю умову можна використовувати для того, щоб виявити суть темної матерії і зробити висновки про часи до Великого вибуху ", - додав він.

Поки що вчені не можуть пояснити, з чого складається 95% маси Всесвіту. Тому вони допустили існування гіпотетичних "темних" форм матерії і енергії, щоб пояснити великі прогалини в знаннях людства. 

На відміну від нормальної матерії, темна не відображає і не поглинає світло, вона також не світиться. І це робить її виявлення дуже складним завданням. Насправді ніхто прямо цього так і не зміг зробити до сьогодні. Вчені лише припускають існування темної матерії, з огляду на її очевидне гравітаційний вплив на нормальну матерію. 

Вважалося, що темна матерія утворилася під час Великого вибуху 13,8 мільярда років тому, з якого почалося існування Всесвіту. Однак, той факт, що її досі не виявили, може вказувати на помилковість такого твердження. 

"Якби темна матерія дійсно була наслідком Великого вибуху, тоді дослідники повинні були б спостерігати сигнал темної матерії під час різних експериментів в області елементарних частинок", - сказав Тенканен. 

У своєму дослідженні він виклав математичне обґрунтування, яке вказує на ймовірність походження темної матерії з епохи до Великого вибуху, відомої як космологічна інфляція. Їй було притаманне швидке розширення простору. 

Фізик-теоретик Алан Гат вважає, що теорія Великого вибуху елегантно пояснює все, що сталося після фактичного виникнення Всесвіту. Але вона неповна. Адже все, що було до цієї події, залишається загадкою.

"Теорія інфляційної всесвіту, з іншого боку, описує сам вибух і дає гіпотетичні відповіді на такі питання", - пояснив він. 

Тенканен каже, що швидке розширення простору могло привести до створення великої кількості так званих "скалярних" частинок, які включають відомий бозон Хіггса, відкритий CERN в 2012 році. 

"Ми не знаємо, що таке темна матерія. Але якщо вона якось пов'язана зі скалярними частинками, тоді вона може бути старше, ніж Великий вибух", - сказав він.