Вчені відправили на МКС 18 штамів бактерій

Автор
Вчені відправили на МКС 18 штамів бактерій

На МКС астронавти почали експеримент, який дозволить дізнатися, чи можна видобувати корисні копалини вже не на Землі.

На Міжнародній космічній станції (МКС) астронавти почали експеримент, який дозволить з'ясувати, як спеціальні види бактерії займуться пошуком корисних копалин в невагомості і при імітації гравітації Марса. Про це повідомляє Європейське космічне агентство (ЄКА).

Дослідники запустили на МКС серію мініатюрних реакторів, які дозволять виростити бактерії - вони можуть витягувати ресурси з гірських порід на Землі. Експеримент під назвою «BioRock» дозволить з'ясувати, чи можуть вони робити те ж саме робити в космосі, і чи зміняться здатності цих організмів в умовах низької гравітації.

 На Землі ці мікроби вже допомагають людям отримувати такі метали, як мідь, залізо і золото з порід або відходів гірничодобувної промисловості. Вони мають здатність створювати біоплівки, і виділяти кислоти, які сприяють вивільненню металів. Чарльз Кокелл, астробіолог Единбурзького університету та головний дослідник проекту «Biorock», пояснив, що якщо людство буде використовувати їх для видобутку порід на Марсі, то це зменшить потребу в транспортуванні речовин з Землі.

"Розуміння того, як мікроби взаємодіють, ростуть і витягають елементи з поверхні породи в умовах мікрогравітації покаже нам, чи впливає низька гравітація на здатність мікроорганізмів прикріплятися до поверхні породи.

Ще ми дізнаємося чи можуть вони допомогти добути породи не на Землі", - додав він.

 Для експерименту обрали три види бактерій. Тепер, коли вони знаходяться на орбіті, астронавти вирощуватимуть їх на невеликих плитах гірської породи всередині біореакторів розміром приблизно 10 сантиметрів. Частина з них імітує гравітацію Землі, частина - марсіанську гравітацію і місячну гравітацію. Потім біореактори повернуть на Землю, де вчені зроблять висновки експерименту.