Сонце ударною хвилею сколихнуло всю систему планет

Сонце ударною хвилею сколихнуло всю систему планет

Хвиля з'явилася в результаті викиду зіркою променя заряджених частинок. Це явище відоме як "сонячний вітер".

NASA нарешті вдалося зловити хвилю частинок, які вириваються з зірки. 

Місія NASA зафіксувала міжпланетну хвилю, створену Сонцем. Вченим вдалося зробити високоякісні виміри феномену вперше в історії. 

Як пише Newsweek, сонячний вітер може рухатися з різною швидкістю. І коли більш швидкий потік стикається з більш повільним, це може створити ударну хвилю, яка поширюється по всій Сонячній системі.

Подібні міжпланетні хвилі називають такими, що відбуваються "без зіткнень". Це означає, що частинки в потоці не передають енергію шляхом зіткнення між собою. Це відбувається через електромагнітні поля. Такі "хвилі без зіткнень" були виявлені по всьому Всесвіті. Їх пов'язують з найбільш багатими на енергію частинками, відомими в сучасній астрофізиці, які продукують масивні об'єкти на кшталт чорних дір і наднових протонних зірок. 

Розуміння міжпланетних хвиль може допомогти пролити світло на великі феномени у Всесвіті. Однак, їх виявлення - це не просте завдання. Тому що для цього потрібно зловити правильний час і місце. 

Разом з тим, магнітосферної багатовимірна місія (MMS) намагалася це зробити з моменту свого запуску в 2015 році. Тільки зараз місії пощастило опинитися в правильному місці в правильний час, щоб зловити сонячну міжпланетну хвилю.