Молодий Юпітер зіткнувся з іншою планетою 4,5 мільярда років тому (Відео)

Автор
Молодий Юпітер зіткнувся з іншою планетою 4,5 мільярда років тому (Відео)

В результаті з початку щільне ядро ​​газового гіганта могло розбитися, що призвело до змішання важких елементів з менш щільними зовнішніми шарами.

Юпітер вірогідно пережив лобове зіткнення з новонародженою планетою мільярди років тому. І це сильно змінило його природу. Міжнародна група дослідників дійшла до такого висновку, провівши численні комп’ютерні 3D-симуляції. На думку вчених, це може пояснити деякі дивні заміри, зібрані апаратом Juno, який зараз перебуває на орбіті Юпітера. Як повідомляє Newsweek, дані з Juno дозволили вченим створити точну картинку гравітаційного поля велетенської планети. Це дозволило зробити висновки про склад і внутрішню структуру Юпітера. 

Однак, спостереження показали, що його ядро менш щільне і набагато більше, ніж вчені очікувати. Насправді, дані Juno вказують на те, що планета розведене ядро, яке містить важкі елементи. І ці елементи поширилися майже на половину радіусу Юпітера. Це суперечить стандартній теорії про формування планет. 

"Це бентежить. Виходить, сталося дещо, що розбавило ядро й принесло неймовірні зміни", - сказала співавтор дослідження з Університету Райса Андреа Іселла. 

Одне з можливих пояснень, на думку вчених, полягає в тому, що на ранній стадії розвитку компактне ядро Юпітера поступово розвалилося. Однак, така гіпотеза містить багато серйозних неточностей. Тому вчені допускають, що відбулося лобове зіткнення молодого Юпітера з великою планетою, яка теж ще тільки формувалася.

Спочатку Іселла скептично поставилася до ідеї, коли її озвучив головний автор дослідження Шан-Фей Лю з Університету Сун Ятсена.  

"Для мене це прозвучало як щось неймовірне, як один шанс на трильйон. Але Шан-Фей переконав мене, провівши розрахунки, які вказали, що все не так вже й неймовірно", - сказала вона. 

Команда дослідників провела тисячі комп’ютерних симуляцій, які показали, що сценарій зіткнення дійсно міг відбутися. Однак, лише один вид зіткнення міг призвести до появи такого типу ядра, яке сьогодні спостерігається у Юпітера. Для цього він повинен був зіштовхнутися лоб в лоб з іншою "планетою-ембріоном",