"Перегнав" Юпітер: на орбіті Сатурна знайшли 20 невідомих досі супутника

Автор
"Перегнав" Юпітер: на орбіті Сатурна знайшли 20 невідомих досі супутника

Сатурн виявився планетою з найбільшою кількістю природних супутників у Сонячній системі, хоча раніше цей титул носив сусідній Юпітер.

 Астрономи виявили на орбіті газового гіганта ще 20 кам'янистих об'єктів.

Таким чином, у Сатурна 82 супутники, в той час як 79 таких тіл обертаються навколо Юпітера, його більшого сусіда.

"Дивовижно, що ми їх знайшли. Ці супутники дуже далеко від планети", - сказав астроном Скотт Шеппард, який очолив космічні пошукові роботи в Інституті Карнегі у Вашингтоні. Кожне з нових знайдених тіл на орбіті Сатурна досить невелике. В середньому вони лише п’ять кілометрів у діаметрі.

Вчені виявили нові супутники Сатурна, коли змусили комп’ютерний алгоритм опрацьовувати десятирічні знімки, зроблені потужним телескопом Subaru на Гаваях. Порівнюючи фото, які були зроблені з різницею від кількох годин до кількох днів, алгоритм зміг відділити зірки й галактики, які лишалися на місці, від планет і супутників, які кружляли навколо Сатурна.

В часи зародження нашої Сонячної системи, із великої кількості пилу й газів навколо Сонця сформувалися вісім відомих планет. Але на думку Шеппарда, невдовзі після свого народження чотири мільярди років тому Сатурн захопив на свою орбіту кілька астероїдів і комет, які пролітали повз.