Чумацький шлях ховав у собі об'єкт невідомої природи

Автор
Чумацький шлях ховав у собі об'єкт невідомої природи

Їх віднесли до зовсім нового класу, назвавши G-об'єктами, проте їх точна природа залишається невідомою.

Астрономи виявили кілька аномальних об'єктів, що обертаються навколо надмасивної чорної діри Стрільця А*. Їх віднесли до зовсім нового класу, назвавши G-об'єктами, проте їх точна природа залишається невідомою. Про відкриття повідомляє видання Science Alert.

Перші два об'єкти — G1 і G2 — нагадують гігантські газові хмари розміром 100 астрономічних одиниць в поперечнику, які розтягуються при наближенні до чорної діри, однак за поведінкою вони ближчі до зірок. Згодом були виявлені ще кілька подібних об'єктів: G3, G4, G5 і G6. Їх періоди обертання складають від 170 до 1600 років.

 ближенні до чорної діри був витягнутий, а більша частина його газу розірвалася на частини, однак після проходження повз Стрільця А* об'єкт знову став компактним.

Астрономи назвали це явище «космічним фіаско» (англ. cosmic fizzle), оскільки очікувалося, що G2, який вважався хмарою водню, буде поглинений, в результаті чого сформується аккреційний диск. Дослідники вважають, то G-об'єкти колись були подвійними зірками, які злилися разом, утворюючи велику зірку, оточену хмарою пилу і газу.

Саме наявність масивного тіла всередині G2 пояснює, чому хмара знову сгустилась. Інші G-об'єкти, швидше за все, мають схожу природу.