Закладено у ДНК: нові результати дослідження допоможуть у боротьбі з раком

Автор
Закладено у ДНК: нові результати дослідження допоможуть у боротьбі з раком

Вченим вдалось встановити, що дорослий рак можливо діагностувати ще в дитинстві.

Вчені виявили, що пухлини виробляють добре помітні сигнали за десятки років до розвитку раку. Отже, дорослий рак можна розпізнати в дитячому віці.

Дослідники виявили, що генетичні мутації, що живлять ріст пухлин, можна зафіксувати ще в дитячому віці пацієнта. Отже, в майбутньому дітей можна проводити через ДНК-аналіз заради пошуку специфічних мутацій, що допоможе запобігти розвитку важких хвороб, пише The Daily Mail.

Як діагностують рак за ДНК?

Власне, аналіз ДНК дитини можна зробити й в наші дні, але це дорого, якщо експерти не знають, що шукати. Тому не можна зробити його обов'язковим для усіх. Нині подібні аналізи проводять для пошуку специфічних мутацій, якщо є дані, що вони можуть з'явитися (наприклад, через батьків).

Дослідження показало, що при пухлинах яєчників генетичні зміни відбуваються рано – часом за 50 років до виникнення раку. Саму цю пухлину називають "тихою вбивцею", оскільки до останньої стадії вона себе не проявляє. Ну а коли з'являються такі симптоми, як втрата апетиту і здуття, жінки довго приймають їх за проблеми з травленням, а правильний діагноз ставлять зовсім пізно.

Чому алкоголізм передається спадково: дослідження

Вчені лондонського Francis Crick Institute розробили перший атлас генетичних мутацій по цілому спектру типів раку. Уже відомо, які мутації в генах можуть за роки і десятиліття до розвитку хвороби викликати понад 30 різних пухлин. Тепер необхідно створити доступний за вартістю універсальний генетичний тест, що дозволяє вчасно отримувати цю інформацію