В центрі нашої галактики виявлена чорна діра нового типу

Автор
В центрі нашої галактики виявлена чорна діра нового типу

У середині Чумацького Шляху вченими виявлена досить незвичайна чорна діра.

Японські астрофізики виявили біля центру Чумацького шляху дивні рухи хмар газу, які можуть вказувати на існування чорної діри загадкового типу.

Вчені говорять про декілька типів чорних дір. Існують чорні діри зоряних мас, які утворюються як кінцевий етап життя зірки. Найбільша з таких чорних дір має масу, в 62 рази перевищує масу Сонця. Вона утворилася в результаті злиття чорних дір, відомого як GW150914.

Існують також надмасивні чорні діри. Їх маса перевищує масу Сонця в сотні тисяч разів.

У проміжку між цими двома типами існують так звані чорні діри середньої маси. Виявити їх найважче.

NASA показало найвищі хмари на Землі

Група вчених з Національної астрономічної обсерваторії Японії, спостерігаючи за хмарою газу HCN-0.085-0.094 в центрі Чумацького Шляху, прийшла до висновку, що воно обертається навколо такої чорної діри. Її маса в 104 рази більше маси Сонця. При цьому сама діра поводиться "спокійно", "активно не харчується" і не випромінює виявляємо радіацію.

За словами дослідників, це ще одне підтвердження існування чорних дір середньої маси, адже до сих пір було виявлено тільки п'ять подібних об'єктів. Крім того, японські астрофізики впевнені, що таких чорних дір в центрі нашої галактики може бути багато.