"Супер-спалах": велика небезпека від маленької зірки

Автор
557
"Супер-спалах": велика небезпека від маленької зірки

Спалах на зірці виявився в рази сильнішим, ніж будь-який з тих, які відбувалися на Сонці.

Астрономи виявили крихітну зірку, яка виявилася місцем «супер-спалаху» рентгенівського випромінювання, енергетична сила якого в рази перевищує можливості Сонця.

Зірка називається J0331-27. Її маса у вісім разів менша, ніж маса Сонця. Насправді, з огляду на її відносно невелику масу, вона має найменший з допустимих розмірів, щоб взагалі вважатися зіркою. Як пише Newsweek, об’єкти такого типу називають «коричневими карликами».

До цього часу вважалося, що такі зірки не здатні продукувати такі високоенергетичні спалахи. Однак, унікальна подія, яка була зафіксована космічним рентгенівським телескопом XMM-Newton Європейської космічної агенції в 2008 році, кидає виклик уявленням людей.

Подібні спалахи відбуваються тоді, коли магнітна енергія накопичується в магнітному полі зірок, а потім раптово вивільняється, спричиняючи радіаційне випромінювання й швидке посилення яскравості.

«Це найцікавіша наукова частина відкриття. Тому що ми не очікували, що коричневі карлики можуть накопичити досить енергії у своїх магнітних полях, щоб спричинити такий спадах», - сказала автор дослідження з Інституту астрономії й астрофізики Університету Тюбінгена Беата Штельцер.

Земля сформувалася за півтори хвилини - вчені

Вчені були переконані, що коричневі карлики не можуть бути місцем таких потужних спалахів, тому що температура на їхній поверхні значно нижча у порівнянні з іншими зірками. Тож їм повинно не вистачати енергії.

Приміром, J0331-27 на третину нижча, ніж у Сонця. Однак, вчені досі не можуть зрозуміти, як зірка змогла спричинити такий потужний спалах.