У Хорватії впав метеорит, що згорів в атмосфері (Відео)

Автор
565
У Хорватії впав метеорит, що згорів в атмосфері (Відео)

Падіння метеорита викликало навіть невеликі тектонічні зрушення.

Серед білого дня жителі Хорватії та деяких регіонів Італії і Словенії побачили надзвичайне явище - падіння метеорита. Проліт небесного тіла був дуже яскравим і помітним, але через те, що він стався вдень, виявити місце його падіння складніше, кажуть астрономи.

Близько 10.30 ранку у п'ятницю, 28 лютого, жителі Хорватії в районі Загреба почули надзвичайний звук і тремтіння землі, а також побачили яскравий і швидкий об'єкт, який вибухнув у небі. Спочатку всі подумали, що впав літак, але потім стало відомо, що в небі пролетів і згорів у щільних шарах атмосфери великий метеорит, повідомляє 24 Sata. Небесне тіло зафіксували і камери спостереження.

Секретар Хорватського астрономічного союзу Доріан Божичевич сказав, що метеорит бачили навіть з Італії, де камери телебачення фіксували момент польоту над Сан-Марино.

Астрономи вважають, що об'єкт був великим (у світі астрономії небесні тіла в діаметрі більше пів метра вважаються великими). Зараз "мисливці за метеорами" почали пошук небесного тіла. Не факт, звичайно, що першими його знайдуть астрономи або їм його віддадуть, бо шматок метеорита на ринку коштує від декількох доларів до десятків тисяч.

Вчені з Вестфальського університету імені Вільгельма в Мюснтері заявили про те, що метеорит, який впав у вересні 2019 року в Німеччині, був частиною планетезималі, тобто, "зародка" планети. Як повідомляє "Популярная механика", вчені вивчили камінь вагою 24,5 грама.

Вчені виявили новий острів в Антарктиді

Уламок метеорита знайшов в своєму дворі житель міста Фленсбурга. Дослідження вчених показує, що він належить до класу вуглецевих хондритів – на даний момент це єдиний метеорит цього класу, знайдений на території Німеччини.

Вчені з'ясували, що у складі метеорита є такі мінерали, як карбонати і листові силікати. Вони утворюються в присутності води на планетезималях — небесних тілах, що сформувалися в найбільш ранні періоди існування Сонячної системи. Вік метеорита оцінюється в 4,56 мільярда років, тобто він старший за Землю.